Доступність посилання

ТОП новини

Чи довго і за яких умов служитимуть українські солдати?


Ротації військових не буде, проте 6 тисяч демобілізованих солдат вже незабаром залишать службу. Це ті хлопці, хто залишив вдома хворих дітей або батьків. Про це заявив міністр оборони Михайло Коваль. Решта ж солдатів служитимуть далі у дуже спартанських умовах. Хлопці зізнаються, що українська армія виявилась не готова до війни: бракує як спеціального спорядження, так і питної води.

Фінансування для Збройних сил України надходить своєчасно, проте не завжди вдається відслідкувати зловживання та нецільове витрачання грошей. Про це заявив міністр оборони Михайло Коваль. За його словами, міністерство робить усе, аби забезпечити потреби армії.
Вимушений був віддати наказ про усунення деяких посадовців, які відповідали за забезпечення Збройних сил, і передачу їхніх справ до прокуратури
Михайло Коваль

«Тільки вчора я вимушений був віддати наказ про усунення від посад деяких посадовців, які відповідали за забезпечення Збройних сил, і передачу їхніх справ до прокуратури. Зловживання є, на жаль, численні», – зазначив міністр у четвер.

Українська армія вперше перевіряється на міцність, тож раніше питання спорядження, харчування, мобілізації не стояли настільки гостро, заявив Михайло Коваль. Саме аби забезпечити потреби солдат, Олександр Турчинов доручив Кабміну мінімум удвічі збільшити фінансування харчування та заробітних плат для військових.

Ротації військовослужбовців не буде

Поки невідомо, коли солдати першої хвилі мобілізації поїдуть додому. Михайло Коваль запевняє, що ротації військовослужбовців Збройних сил України, які задіяні в антитерористичній операції на сході України, не буде. Він пояснює це тим, безпека країни під загрозою, тож армія повинна використовувати усі свої ресурси.

«Ми вивели всі сили і засоби, ми прикрили усі державні кордони. Ми готові до виконання завдань за призначенням, у нас немає ні однієї зайвої людини, щоб виводити і робити ротацію», – зауважив міністр.

Багато солдат вже служать довше, ніж передбачалось, про дострокову відпустку без вагомої причини домовитись майже неможливо, повідомляють ЗМІ. Проте тих, у кого вдома залишились хворі діти або батьки, незабаром демобілізують, запевнив Михайло Коваль. За словами міністра, близько 6 тисяч таких військовослужбовців запасу незабаром залишать службу.

Солдатам доводиться купувати воду за свої гроші

Сержант Іван із 12-го батальйону територіальної підготовки міста Києва прибув до навчального центру «Десна» 12 травня. Його та інших солдат тренують, аби у разі загрози вони захищали столицю України від агресора. За словами Івана, до 31 травня відбуватимуться військові навчання, а наприкінці місяця має прийти наказ про те, куди хлопці відправляться далі.

«Ми приїхали сюди і тут нам сказали: хлопчики, не сподівайтесь дуже скоро звідси поїхати, тому що в Слов’янську та інших містах ротації ще не було. І особисто моя думка, що саме ми їх і замінимо. Я до цього готуюсь, тому що в Києві нема чого обороняти, а там хлопців скоро просто вже не вистачить», – додав Іван.

За словами сержанта, солдати живуть та харчуються в аскетичних військових умовах. «Не ресторани, але їсти можна», – каже він. Багато чого бракує, наприклад, питну воду доводиться купувати за власний кошт. Солдати ходять у старих радянських шоломах та найдешевших берцах, що стоптуються за 3 дні. За словами Івана, не вистачає одягу та військового обмундирування. Все це обіцяє підвезти Київська міська адміністрація.

«Деякі елементи ми ще чекаємо, щоб нам додали. Чекаємо спецзасоби, оптики, додаткові елементи захисту. Всі запевняють, що це все буде», – додає Іван.

Українська армія надто бюрократизована

Той факт, що українським солдатам бракує елементарних речей, яких повинно бути вдосталь – це наслідок багаторічного розкрадання оперативних та стратегічних запасів армії. Так вважає Олександр Фощан, один з координаторів громадської ініціативи «Армія SOS». Активіст розповідає, що спершу Генштаб планував витратити гроші, перераховані на номер «565» на речі другої необхідності, – простирадла, ковдри, матраци, у той час як армії потрібні бронежилети, форма та шоломи. І хоч ту закупівлю вдалось зупинити, проте збройними силами і далі керують люди, які не розуміють актуальних потреб солдатів.

«Розумієте, там сидять люди, в яких із минулого століття ще мислення щодо постачання армії і як вона повинна працювати. І от вони хотіли швидко відрапортувати, що от ми такі молодці, ми вже хочемо закуповувати хлопцям і те, і те», – зауважив Олександр Фощан.

На думку активіста, система ухвалень рішень у Збройних силах України надто бюрократизована. Як наслідок, керівництво не усвідомлює актуальних потреб армії, а закупівлі необхідних речей здійснюються лише після тривалих узгоджень та планувань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG