Доступність посилання

ТОП новини

«Так це починалося» – виставка фотографій з Майдану в Празі


«Так все починалося» – виставка фотографій з Майдану у Празі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00
Один із празьких театрів, Divadlo Horní Počernice, перервав виставку художніх робіт у своїй галереї для того, щоб замість них виставити світлини з початку Майдану. Особливо цікавою цю виставку робить те, що автори робіт різних національностей – українець, чех та німець.

Виставка фотографій під назвою «Так це починалося» відкрилася в Празі цього тижня. Директор театру Horní Počernice Гана Чіжкова розповіла, що події в Україні настільки вразили керівництво, що вони вирішили показати всім глядачам те, що коїться в українській державі.

«З ким не розмовляю, всі сприймають події в Україні як велику трагедію», – зауважує Чіжкова.

Один із фотографів, українець Ігор Гільбо є вихідцем з Росії і жартома називає себе «москалем жидобандерівцем». Він розповів про свої роботи, портрети людей, які для нього стали символом Майдану. На одній світлині зображений медичний робітник, який сам ходить з палицею. На іншій – жінка старшого віку, яка прибирає Майдан.

«Я навіть розмістив це фото у Facebook і написав: «Їх ці собаки хочуть перемогти?» – сказав Гільбо.

Не дивлячись на те, що фотографи походили з трьох різних країн – України, Чехії і Німеччини – вони самі не помітили великої різниці між своїм баченням події, саме це і дозволило їм створити поєднану виставку робіт.

«Ігор живе в Києві, він сприймає його як свою землю. Я, хоча і був в Україні десь 40 разів, але завжди є аутсайдером, тим, хто за подіями спостерігає зовні, хто може коли-завгодно сісти в літак і повернутися. Але спосіб бачення реальності, я сподіваюсь, є схожим», – розповів чеський фотограф Карел Цудлін.

Зі своїм колегою погоджується також німецький фотограф Бйорн Штайнц. «Коли дивишся на фото Ігоря, він дійсно був у середині боїв і труднощів на Майдані, що я б, напевно, не зміг зробити. А Карел, я б сказав, є десь посередині між нами», – зауважив Штайнц.

«Це справді було велике напруження в людей»

Серед гостей виставки була й художниця Вероніка, яку вразив один із портретів роботи Цудліна. На ньому майданівець у шахтарській касці дивиться в об’єктив.

«Мене дуже вразив цей портрет. Чудовий. Це настільки художньо виконано. Коли людина дивиться і весь цей біль, вся ця тривога прямо в камеру. Напевно, це випадковість, я не думаю, що він позував», – сказала Вероніка.

Були серед гостей і українці. Один із них, Дар’ян, розповів, що такі роботи дуже важливі тим, що показують напруження, яке було на Майдані. «Це дуже важливо, щоб люди побачили, що люди не вийшли просто так, щоб щось почати, когось побити. Це справді було велике напруження в людей», – зазначив він.

Виставка триватиме до кінця червня, вона відкрита для всіх бажаючих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG