Доступність посилання

ТОП новини

Пам’ятникові Сагайдачному із Севастополя шукають місце в Харкові


Пам’ятник Сагайдачному привезли до Харкова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
У мерії Харкова наразі обговорюють питання, де стоятиме в місті привезений до нього пам’ятник отаманові Війська Запорозького Петрові Сагайдачному, демонтований у Севастополі, сказав сьогодні головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький.

За його словами, пропозиції також приймаються від харків’ян, а наразі де саме стоятиме Сагайдачний у Харкові, невідомо.

Чиновники також не говорять про терміни встановлення.

При цьому у Фонді Гната Хоткевича, який у місті опікується пам’ятниками, кажуть: найдоцільніше його встановити на місці демонтованого пам’ятника Незалежності на Павловській площі.

«Для нас пам’ятник Сагайдачному має особливу цінність. Це символ державності, символ незаплямованого вождя українського народу. У Харкові він би стояв, як не дивно, дуже доречно», – каже віце-президент Фонду Кость Черемський.

При цьому Черемський зауважує: встановлення скульптури в Харкові наразі не є актуальним питанням. На його думку, кошти та сили варто спрямувати на допомогу силовикам на Сході України, і лише після того, як ситуація стабілізується, можна взятися за культурне питання.

Нині пам’ятник Сагайдачному другий тиждень поспіль припадає пилом на території комунального підприємства «Харківзеленбуд».

Пам’ятник наприкінці квітня демонтували в Севастополі. Нове кримське керівництво вирішило, що українській скульптурі не місце в окупованому Росією місті. Харківська мерія, яка останніми місяцями змінила риторику на проукраїнську, висловила бажання встановити пам’ятник Сагайдачному у столиці Слобожанщини.
XS
SM
MD
LG