Доступність посилання

ТОП новини

Німецький адвокат подав скаргу проти Росії через окупацію Криму


Серед низки скарг, які вже встигли подати українці до Європейського суду з прав людини через протизаконні дії Росії на території України, є й ініціативи небайдужих іноземців. Так, адвокат із німецького міста Дуйсбурґ Гайнц Йозеф Зер, переживши на Майдані найстрашніші дні, стоячи пліч-о-пліч із учасниками протестів, відчув справжню єдність з українцями та бажання їх підтримати.

«Пам’ятаю, я розносив на картонці їжу, бутерброди, і одна зовсім старенька бабуся попросила в мене добавки – другий шматочок хліба… Ви не уявляєте, я раптом відчув якийсь сором, якесь важке відчуття, я… як нащадок країни, яка колись мала фашистський режим, розумієте? Описати це складно», – розповів німецький адвокат Гайнц Йозеф Зер, який від початку Майдану вже вкотре приїздить в Україну з бажанням допомогти.

За його словами, те, що трапилось на Майдані, є прояв чистої справжньої демократії, яка у позитивному значенні є анархічною і, якщо б подібне відбулось у Португалії, Греції чи Італії, то, за словами адвоката, Європа цього б не бажала.

Не так давно Гайнц Йозеф Зер подав скаргу до Європейського суду з прав людини проти Росії через анексію Криму та проведення на українському півострові незаконного референдуму.

«Коли ти бачиш, що відбуваються протизаконні дії, то потрібно продумати засоби, якими цю протизаконність подолати. Я думаю, усі ці події в Україні – небезпечні для всієї Європи. Пам’ятаю декілька місяців тому, ще взимку, було страшенно холодно, мороз – мінус 22, я написав з Майдану пост, вітер дме зі Сходу, в усіх відношеннях», – зауважив правник.

Гайнц Йозеф Зер надіслав прес-реліз до всіх головних видань Німеччини, а також до окремих українських високопосадовців та засмутився через повне ігнорування.

«Хотів дуже знати, чи стаття 2, пункт 4 ще діють, можливо я щось пропустив?»

У своїй заяві правник звертається до статті 2 пункту 4 статуту ООН, згідно з якою усі члени ООН у своїх міжнародних відносинах повинні утримуватись від будь-якого застосування сили чи загрози застосування сили, що порушує територіальну цілісність чи політичну незалежність іншої держави чи іншим чином суперечить цілям ООН.

Як пояснює адвокат Зер, відповідно до цієї статті жодна держава не має права здійснювати окупацію території іншої держави, окупація Російською Федерацією внутрішньої території України, півострова Крим порушує міжнародне право, організація референдуму Російською Федерацією проходила в умовах, що суперечать Європейській конвенції з прав людини.

«Я б хотів дуже знати, чи стаття 2, пункт 4 ще діють. Можливо, я щось пропустив? Відповідно до Конституції України територія України є цілісною і недоторканною», – наголошує правник.

Президент Росії має бути заарештованим – адвокат

Наразі Україна вже направила до Європейського суду з прав людини цілу низку заяв. Як пояснює директор із стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало, українські правники вже подали заяви, пов’язані з викраденням осіб на території Криму, зараз готують скарги, пов’язані з майновими різними справами.

«До цього була подана заява держави Україна проти держави Росії, тобто ще у перспективі, на мій погляд, буде дуже велика кількість скарг до Суду через події в Криму, тому що багато порушень», – наголошує Михайло Тарахкало.

На думку експерта щодо міждержавної скарги перспектива позитивного рішення на користь України є. Ще у березні Європейський суд з прав людини ухвалив рішення про негайні заходи у рамках міжнаціонального конфлікту на підставі заяви України проти Росії.

Заява німецького адвоката перебуває на даному етапі у фазі допущення до розгляду, і, як уточнює правник, на формальних підставах суд не може її відхилити, але й прорахувати закон як точні науки, на жаль, теж не можливо. Гайнц Йозеф Зер висловлює припущення, що така скарга може заважати дипломатичному консенсусу. Якщо скарга буде допущена та розглянута, то, за словами німецького експерта, у перспективі президент Російської Федерації має піти під арешт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG