Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська асамблея НАТО підтримує боротьбу України, засуджує агресію Росії


Парламентська асамблея Північноатлантичного союзу висловила у п’ятницю тверду підтримку боротьбі українського народу на захист незалежності його держави і засудила дії Росії, спрямовані на дестабілізацію України за допомогою актів «очевидної і неспростовної» агресії.

Законодавці з країн-членів НАТО також підтвердили голосуванням ухвалене після захоплення Росією українського Криму відкликання асоційованого членства в цій асамблеї парламенту Росії. Як сказав голова асамблеї Г’ю Бейлі, «наша віра в партнерство (з Росією) була зраджена», і «ми не можемо вести справи, як звично, з парламентарями з країни-партнера НАТО – Росії, які проголосували за використання воєнної сили проти іншого партнера НАТО – України».

У декларації, яку Парламентська асамблея НАТО ухвалила в перебігу своєї весняної сесії у столиці Литви Вільнюсі, міститься заклик до урядів країн-членів НАТО вжити твердіших санкцій проти російських посадовців і установ чи компаній, причетних до дестабілізації України. Асамблея також закликала посилити підтримку України, яка прагне збудувати міцну демократичну державу.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, виступаючи на відкритті сесії, заявив, що дії Росії дали «неприємне, але недвозначне пояснення» тому, що НАТО потребує зберігати сильну обороноздатність і змінити давню тенденцію зменшувати витрати на військові потреби.

Він наголосив, що союз НАТО твердо відданий принципові захисту будь-якої країни-члена і здатний захистити їх від будь-якої загрози.

Серед таких важливих для НАТО тем, як Сирія чи Афганістан, Україна цього разу все ж обійняла у п’ятницю головне місце, повідомила прес-служба Парламентської асамблеї НАТО. Зокрема, секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Парубій закликав створити єдиний фронт, щоб змусити Росію припинити агресію проти України. Інакше, застеріг він, Росія стане загрозою «не тільки Європі, а й усьому цивілізованому світові».

На початку триденної сесії, що почалася у п’ятницю, голова Парламентської сесії НАТО Г’ю Бейлі заявляв, що парламентарі з країн НАТО наголосять на підтримці територіальної цілісності України, засудять незаконну анексію Росією українського Криму, а також запевнять у підтримці країни-партнери НАТО Грузію й Молдову і наголосять на відданості НАТО принципові колективної оборони.

Парламентарі також обговорять підготовку до наступного саміту НАТО, що має відбутися у вересні в Уельсі у Великій Британії. На цьому саміті однією з головних тем знову будуть дії Росії в Україні і важливість статті 5 угоди про створення НАТО, яка визначає принцип колективної оборони.

Парламентську асамблею НАТО складають представники національних парламентів 28 країн-членів, а також, із дещо обмеженими повноваженнями, представники парламентів 14 країн-партнерів (тепер, без Росії, вже 13), Європейського парламенту і ще кількох міжпарламентських об’єднань, таких, як Парламентська асамблея Ради Європи чи Парламентська асамблея Організації з безпеки і співпраці в Європі. Парламентська асамблея НАТО не уповноважена ухвалювати обов’язкові до виконання рішення, але є дорадчим міжпарламентським органом, до ухвал якого керівні і виконавчі органи НАТО дослухаються.
XS
SM
MD
LG