Доступність посилання

ТОП новини

Обама у Варшаві зустрінеться з Джемілєвим та Порошенком


Варшава – 3 червня до Варшави прибуває президент США Барак Обама. Під час його перебування у Польщі однією з головних тем буде Україна. У середу американський лідер зустрінеться із новообраним президентом Петром Порошенком. Крім цього, Обама матиме у Варшаві низку розмов із керівниками європейських держав. Польські експерти зазначають, що у центрі уваги буде саме ситуація в Україні. Обама також візьме участь в урочистостях з нагоди 25-річчя початку демократичних перетворень у Польщі.

Щойно приземлившись у Варшаві, Барак Обама відразу на летовищі проведе свою першу зустріч. Він розмовлятиме з польськими та американськими льотчиками винищувачів F-16, що охороняють польський повітряний простір. Як коментують польські ЗМІ, таким чином Обама продемонструє свою увагу до безпеки країн Центрально-Східної Європи.

Після цієї зустрічі Барак Обама поїде до палацу президента Польщі Броніслава Коморовського. Понад годину керівники польської та американської держав розмовлятимуть віч-на-віч. Польські експерти припускають, що йтиметься про спорудження американського протиракетного щита над Польщею, збільшення військової присутності НАТО в регіоні, а також про події в Україні. Схожі питання обговорюватимуть і під час зустрічей Обами з польським прем’єром Дональдом Туском та президентами Естонії, Болгарії, Угорщини і Хорватії.

Томаш Наленч, радник президента Броніслава Коморовського, каже, що урочистості у Варшаві – це вияв шани для тих, хто 25 років тому підтримав прагнення поляків до свободи.

Сьогодні ми з не меншою рішучістю будемо підтримувати всіх тих, хто прагне своєї свободи, суверенності і хоче захищати свою територіальну цілісність
Томаш Наленч

«Сьогодні ми з не меншою рішучістю будемо підтримувати всіх тих, хто прагне своєї свободи, суверенності і хоче захищати свою територіальну цілісність», – сказав Томаш Наленч.

На урочистостях нагадають, що Крим – це Україна

Увечері американський президент буде гостем на урочистому врученні Премії Солідарності імені Леха Валенси. Цю нагороду, яка вручатимуть вперше, отримає лідер кримських татар Мустафа Джемілєв. Польські експерти наголошують на тому, що ця урочистість – промовистий жест підтримки західним світом кримських татар та української держави. Про це говорить Кшиштоф Становський, голова польського Фонду міжнародної солідарності.

Рішення про те, щоб Премію солідарності, або, як ми її називаємо, Нобелівську премію солідарності, вручити Мустафі Джемілєву означає, що Польща наголошує на тому, що Крим є частиною України
Кшиштоф Становський

«Рішення про те, щоб Премію солідарності, або, як ми її називаємо, Нобелівську премію солідарності, вручити Мустафі Джемілєву означає, що Польща наголошує на тому, що Крим є частиною України. Годі уявити собі якийсь промовистіший жест, ніж цей. Тим самим ми наголошуємо, що хочемо підтримати кримських татар», – зауважив Становський.

У варшавських урочистостях братиме участь й новообраний президент України Петро Порошенко. У вівторок пізно ввечері він спілкуватиметься з польським колегою Броніславом Коморовським. А наступного дня – зустрінеться з Бараком Обамою.

Із Варшави Обама полетить на саміт країн «Групи семи», яка ще донедавна була «Групою восьми», та після анексії Криму в цьому клубі супердержав зупинили членство Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG