Доступність посилання

ТОП новини

НАТО розглядає можливість створення постійної бази на сході Європи


На сході Європи можуть створити постійну базу НАТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
Північноатлантичний альянс розглядає можливість створення постійної військової бази в Східній Європі у відповідь на російську загрозу. Це питання будуть обговорювати 28 міністрів оборони країн-членів НАТО, а остаточне рішення питанні мають ухвалити керівники держав на саміті НАТО в Уельсі у вересні.

Про це в Брюсселі повідомив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен напередодні зустрічі міністрів оборони. Він особливо наголосив на провідній ролі США у запевненні східних європейців у тому, що альянс залишається відданій забезпеченню їхньої безпеки.

«Сполучені Штати відреагували швидко після незаконних військових дій Росії в Україні. Я вдячний, що інші союзники швидко відгукнулися, і можемо оголосити, що всі 28 союзників взяли участь в підтримці партнерів. Але я сподіваюсь, що американське лідерство в цьому питанні триватиме», – сказав Расмуссен.

Щодо конкретних кроків у довгостроковій перспективі, то, за його словами, про це ще зарано говорити. «Ми ухвалили деякі негайні кроки та розглядаємо деякі довгострокові кроки з посилення нашої колективної оборони, які можуть включати зміни в плануванні, створення нових планів захисту, проведенні навчань, а також необхідні для цього розгортання сил. Але я очікую, що такий «план готовності» буде ухвалений вже на саміті», – заявив Расмуссен.

Росія виступає проти можливої появи постійних військових баз НАТО в Східній Європі, звинувачуючи альянс в порушенні Основоположної угоди про співпрацю між Росією і НАТО від 1997 року.
XS
SM
MD
LG