Доступність посилання

ТОП новини

США і НАТО хочуть покарати Росію – політолог


Проросійські бойовики на тренуванні неподалік Донецька, 1 червня 2014 року
Проросійські бойовики на тренуванні неподалік Донецька, 1 червня 2014 року
Київ – Зважаючи на ситуацію в Україні, США та НАТО посилять військову присутність у Центральній і Східній Європі, заявив у вівторок президент США Барак Обама. У парламентській більшості вбачають в цьому позитивний сигнал для України. В той час як політологи кажуть: на ситуацію на Сході України це ніяким чином не вплине; країни-члени НАТО захищають лише себе.

Заступник голови фракції Партії регіонів у парламенті Михайло Чечетов каже, що йому б не хотілося, щоб ситуація в Україні загострила ситуацію в усьому світі (хоча, як кажуть політологи, саме це вже сталося). А в контексті заяв про збільшення військової присутності США й НАТО в Європі, депутат закликає ядерні держави не «грати м’язами».
Я дивлюся не через призму України, зараз треба дивитися далі свого носа і бачити світ
Михайло Чечетов

«Не хотілося б, щоб ситуація в Україні поставила світ на грань третьої світової війни. Це мають розуміти ядерні держави – і Росія, і Америка – що тут жартувати не можна. Я дивлюся не через призму України, зараз треба дивитися далі свого носа і бачити світ. Не дай Боже, щоб така гра м’язами з одного та іншого боку (я не роблю «крен» в один або інший бік) не наблизила людство до лінії, переступивши через яку провалиться людська цивілізація. Ось на що я дивлюся, а не на Україну чи на Радіо Свобода. Ніхто не має «загратися». Якщо хтось хоче краху цивілізації, то можна йому аплодувати. Я ж цього не хочу, я хочу миру в усьому світі», – запевняє Чечетов.

Чіткий сигнал для Росії

Заяви Барака Обами є чітким сигналом для Росії, каже депутат від УДАРу, секретар комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергій Каплін. Збільшення присутності військ в Європі як мінімум убезпечить Україну від динамічного початку нової фази війни, вважає депутат.
У випадку самоусунення міжнародного співтовариства від порятунку України, ми матимемо третю світову війну, не виключено, що ядерну
Сергій Каплін

«У випадку самоусунення міжнародного співтовариства від порятунку України у цій вже давно початій гібридній війні Росії з Україною, ми матимемо як наслідок третю світову війну, не виключено, що ядерну. Тож присутність у Європі міжнародного контингенту – це гарний сигнал, не для українців, а для Росії. Про те, що подальші кроки і просування на територію країни їхніх Збройних сил у прихованій чи відвертій формі призведуть до адекватної відповіді з боку міжнародного співтовариства – рішучої безповоротної і жорсткої», – зазначив Каплін у коментарі Радіо Свобода.

НАТО не збирається надавати військову допомогу Україні

Питання про збільшення військової присутності в Центральній і Східній Європі не стосується України. Адже США просто виконують свої зобов’язання як члени НАТО, у зв’язку з очевидною потенційною воєнною загрозою з боку Росії. Про це в коментарі Радіо Свобода сказав експерт з питань міжнародної безпеки Григорій Перепелиця.
НАТО абсолютно адекватно реагує на виникнення воєнної загрози
Григорій Перепелиця

«Безумовно, що ця агресія має далекосяжні цілі, і НАТО абсолютно адекватно реагує на виникнення воєнної загрози. Відповідно до рівня загрози вони розгортають свої сили. Тим самим підтверджують, що принцип колективної оборони діє. Щоб країни-члени НАТО не відчували загрози втратити державний суверенітет чи бути окупованими, як Україна», – каже Перепелиця.

Однак, за його словами, на ситуацію на Сході України передислокація військ ніяким чином не вплине.

«Україна не є членом НАТО, тому НАТО не збирається надавати військову допомогу Україні та розгортати тут свої війська. Окрім дипломатичних заяв НАТО не вдається до ніяких реальних дій щодо захисту України, НАТО не має юридичних підстав. Україна – позаблокова країна. Як НАТО має надавати воєнну допомогу позаблоковій країні, яка сама відрікається від неї, прийнявши позаблоковий статус? Дії, які будуть спрямовані проти Росії, спрямовані на відновлення світового порядку, а не на безпосередню допомогу Україні», – зазначає Григорій Перепелиця.

Водночас, за словам експерта, весь цивілізований світ турбує, що Росія зруйнувала міжнародний режим безпеки і світовий порядок. Відповідно США і НАТО хочуть покарати того, хто вчинив цей міжнародний злочин. Однак не тому, що воєнна агресія стосується саме України.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG