Доступність посилання

ТОП новини

Без підтримки військових прикордонники не захистять кордон на Сході – колишній прикордонник


Львів – Західний кордон України прикордонники охороняють, а ось східний – обороняють. Втім, за словами експертів, українські прикордонники самостійно не здатні захищати кордони. Одна з причин – неузгодженість дій сил антитерористичної операції і прикордонників, це мовилось під час відеомосту між львівськими та донецькими експертами у місцевому прес-клубі.

На майже 1200 кілометрах західного кордону України і країн Євросоюзу – Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії – немає жодної військової техніки, ані прикордонної застави. Охорона кордону здійснюється спільно з суміжними західними державами. Останніми місяцями лише посилено контроль і найбільш пильно перевіряють громадян Росії, які з Європи в’їжджають в Україну.

59 громадянам Росії відмовлено у в’їзді в Україну, бо не могли пояснити ціль візиту. Ми забезпечені усім необхідним, щоб охороняти кордон
Геннадій Тороп
«59 громадянам Росії відмовлено у в’їзді в Україну, бо не могли пояснити ціль візиту. Ми забезпечені усім необхідним, щоб охороняти кордон, маємо сучасні засоби для виявлення порушників», – пояснює Геннадій Тороп, начальник відділу прикордонного контролю та реєстрації штабу Західного регіонального управління.

Відтак важко уявити, перетинаючи, для прикладу, спокійний українсько-польський кордон, що на східних теренах українським прикордонникам доводиться не охороняти, а воювати, захищаючи кордон. До слова, на охорону одного кілометра кордону припадає два прикордонники.

Контрабанда з Росії далі йде?


Частину прикордонників із західних областей перекинули у Харківську і Луганську області. Втім має бути більша ротація, наголошує експерт з Донецька, колишній прикордонник Володимир (ім’я змінено з мір безпеки). За його словами, українсько-російський кордон відкритий для сепаратистів, які без проблем в’їжджають на територію Україну, тому важливо унеможливити співпрацю прикордонників із сепаратистами.

«Потрібно, щоб прикордонників посилили військові. Якби були блок-пости, авіація, модернізовані бригади, то 40 Камазів із озброєними бойовиками не змогли б прорватись у Донецьку область. З 1 квітня говорилось, що Путін не зупиниться. Ми не розуміємо у Донецьку, чому так мало влада за цей час зробила. Прикордонник – це військова служба, він має захищати державу. Чому кордон з Росією не закрили? Бо далі йде контрабанда», – каже експерт з Донецька Володимир.

Між АТО і прикордонниками немає спільних дій

За словами колишнього прикордонника, який наголосив, що такої думки дотримується більшість донеччан, дії центральної влади не зрозумілі людям, ніхто не працює з місцевим населенням.

«Ось кому має людина повідомити, якщо побачила озброєних бойовиків? Чи у Донецьку побачила ворожі машини, кому подзвонити? Контактні телефони МВС, СБУ не працюють, немає єдиного центру. То ж на кого нині влада опирається, якщо відсутня співпраця з населенням», – запитує Володимир.

Прикордонники не лише погано технічно забезпечені, але й відсутня злагодженість дій з бійцями антитерористичної операції, силовиками, вважає Віталій Юрчук, львівський експерт Центру досліджень проблем регіонального і міжнародного співробітництва.

У державної прикордонної служби немає сил оперативного реагування. Відсутній навіть дієвий зв’язок з силами АТО
Віталій Юрчук
«У державної прикордонної служби немає сил оперативного реагування. Відсутній навіть дієвий зв’язок з силами АТО. Вони обмінюються інформацією смс-повідомленнями… Лише 25% коштів від потреб виділось з бюджету останніми роками на облаштування кордону, тому про ефективність не може бути мови. Необхідно будувати цілу стіну між Росією і Україною і це треба було зрозуміти ще у 2009 році. Однак, коли ситуація в Україні стабілізується, треба перейти від делімітації до демаркації кордону з Росією», – наголосив експерт.

А ще важливо збільшити зарплату прикордонникам і військовим, вважають у Львові і Донецьку, бо люди ризикують життям, захищаючу країну.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG