Доступність посилання

ТОП новини

Порошенку не слід тиснути руку Путіну – експерт


Київ – Обраний президент Україні Петро Порошенко сьогодні у Франції має взяти участь у заходах, присвячених 70-й річниці висадки військ антигітлерівської коаліції у Нормандії. До участі в урочистостях українського лідера запросив французький президент Франсуа Олланд. Під час візиту Петро Порошенко може мати «певний контакт» з Володимиром Путіним, але окремої зустрічі не заплановано. Про це повідомив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков. Як може виглядати цей «контакт» і про що може говорити Порошенко з Путіним?

Дипломатичний діалог між Москвою і Києвом вже відбувається, припускає експерт Національного інституту проблем міжнародної безпеки Максим Розумний. За його словами, про це свідчать, зокрема, плани щодо участі посла Росії Михайла Зурабова у церемонії інавгурації новообраного президента України Петра Порошенка. Відтак, навряд чи Порошенко у Франції уникатиме російського колеги Володимира Путіна, вважає експерт.

Я не думаю, що Порошенку слід повертатися спиною, вдавати ніби він не помічає присутності Путіна. Але, звичайно, і подавати руку для привітання так само не слід
Максим Розумний

«Я не думаю, що Порошенку слід повертатися спиною, вдавати ніби він не помічає присутності Путіна. Але, звичайно, і подавати руку для привітання так само не слід. Мав би бути якийсь середній варіант: привітання без рукостискання, кивком голови, можливо, обмін парою фраз, скажімо, про погоду», – каже Розумний.

Є чітке розуміння, що Олланд знайде можливість, щоб два лідера поспілкувалися – Чалий

Тим часом колишній заступник міністра закордонних справ України Олександр Чалий в ефірі Радіо Свобода запевнив, що контакт та обмін думками між Петром Порошенком та Володимиром Путіним обов’язково відбудеться.

Формальних моментів зустрічі, скоріш за все, не буде, але в багатосторонньому форматі, що відбудеться контакт і відбудеться певний обмін думками
Олександр Чалий

«Є чітке розуміння, що Олланд знайде можливість, щоб ці два лідери поспілкувалися. Формальних моментів зустрічі, скоріш за все, не буде, але в багатосторонньому форматі, що відбудеться контакт і відбудеться певний обмін думками, я в цьому вже переконаний. Хоча я був дещо скептиком, а сьогодні я переконаний. Ми все ж повинні сформулювати порядок денний і стратегічне бачення наших відносин з Росією. Я переконаний, що у Парижі партнери, принаймні, придивляться один до одного», – наголошує Чалий.

Треба ставити питання припинення Росією терористичної агресії – Палій

Форма спілкування між Путіним та Порошенком є другорядним питанням, а першочерговим – результат, зауважує політолог Олександр Палій. Водночас, на його думку, український лідер заради досягнення своє мети має продемонструвати твердість характеру та впевненість у своїй позиції.

«Забирай своїх, – треба казати. – А там вже будемо говорити більш предметно». Щоб він терористів забрав, припинив підтримку збройну і фінансову
Олександр Палій

«Навіть під час війни буває ведуть переговори люди. Треба ставити питання про припинення Росією терористичної агресії. «Забирай своїх, – треба казати. – А там вже будемо говорити більш предметно». Щоб він терористів забрав, припинив підтримку збройну і фінансову. Зараз це ключове питання», – каже Палій.

Тим часом Володимир Путін розпочав робочий візит до Франції з зустрічі з прем’єр-міністром Великобританії Дейвідом Камероном, який мав намір обговорити з Путіним заходи з врегулювання ситуації в Україні.

Як відзначають російські агентства, перша з початку кризи в Україні зустріч Путіна і Камерона почалася без рукостискання. Переговори організували в павільйоні для офіційних осіб паризького аеропорту імені Шарля де Голля.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG