Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку бойовики захоплюють об’єкти, а в Сніжному лаштують барикади


Знищений будинок і автомобіль внаслідок бою між проросійськими бойовиками і українськими військовими у Слов'янську, 8 червня 2014 року
Знищений будинок і автомобіль внаслідок бою між проросійськими бойовиками і українськими військовими у Слов'янську, 8 червня 2014 року
У Донецьку в понеділок сепаратисти проникли на військовий завод «Топаз» і захопили місцевий арт-центр «Ізоляція», розташований на території колишнього промислового об’єкта. І поки силовики заявляють про втечу бойовиків зі Слов’янська, сепаратисти лаштують барикади у Сніжному, саме там, на думку експертів, буде черговий форпост прихильників угруповання «ДНР», яке Україна визнала терористичною організацією. Загальна ситуація в регіоні залишається напруженою, а мешканці дедалі більше не приймають сепаратистів. Жителі, оточеного силами АТО, Маріуполя почали погрожувати бойовикам.

Зараз у Донецьку все спокійно, але понеділок починався із низки захоплень. Вперше за весь час протистоянь сепаратисти захопили культурну установу.

Платформа культурних ініціатив «Ізоляція» знаходиться на території колишнього заводу, тож представники угруповання «ДНР» вирішили розпоряджатись приміщеннями самі. Вранці до працівників культурного центру прийшли озброєні бойовики на чолі з Романом Лягіним.

Про захоплення «Ізоляції» Радіо Свобода розповіла Олеся Болот, співробітник культурної установи.

«Прийшли до нас на територію, двоє у цивільному, інші – в камуфляжі, масках, з автоматами, – каже вона. – Вони попросили нас надати нашу територію й будівлі для зберігання й сортування гуманітарної допомоги, а також зацікавились бомбосховищем, що у нас розташоване. Вони принесли з собою документ, який ми мали підписати, мовляв ми передаємо їм у користування територію, але ми цього не підписали. Вони пообіцяли, що не чіпатимуть арт-об’єкти, що у нас знаходяться».

Однак, співробітники установи досі не розуміють, чому сепаратистів зацікавила саме «Ізоляція», адже поряд є чимало подібних закинутих об’єктів.

Водночас, цікавіть до заводу «Топаз» цілком зрозуміла. Вранці група з близько двох десятків озброєних людей без нашивок проникла на територію підприємства. Через простій у роботі та вихідний день у приміщеннях майже не було працівників. Бойовики поставили власних вартових на в’їздах на територію режимного об’єкту. За інформацією військового експерта Дмитра Тимчука, озброєні сепаратисти мають намір вивезти з заводу кілька військових установок, а саме 7 комплексів радіоелектронної боротьби типу «Мандат», а також кілька автомобілів.

Сніжне – другий Слов’янськ

За інформацією штабу АТО, бойовики тікають зі Слов’янська. Речник операції Владислав Селезньов повідомив, що місто оточене українськими військовими.

А в Артемівську була спроба нападу на військову частину. Під час нападу за інформацією Міноборони, було вбито одного бойовика. «Після тривалого бою військовослужбовці відбили напад та змусили бойовиків відступити. При цьому було знищено вантажний автомобіль, який належав терористам», – розповіли у міністерстві.

Маріуполь оточений українськими військовими, так само і траса, що пролягає з Донецька, контролюється армією – там є лише українські блок-пости. Про те, що там триває АТО повідомив командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко. При цьому, в маріупольців дедалі все менше прихильності до сепаратистів.

Тим часом експерт Дмитро Тимчук заявив, що у Сніжному озброєні сепаратисти укріплюють свої позиції. «Поки увага прикута до Слов’янська, у Сніжному з почуттям, з толком, із розстановкою створюється інший оплот терористів, оборона якого організовується з урахуванням помилок», – сказав Тимчук.

Про активізацію сепаратистів у Сніжному говорять і самі мешканці. Так, чоловік на ім’я Олексій розповів Радіо Свобода, що від неділі місто обростає барикадами і навіть окопами. За його словами, сепаратисти облаштовують вогневі точки, зокрема, на териконах.
Близько 500 людей – азіати, також є мужики за 50 років, є по 18-20 років, є дівчата-снайпери, є спортсмени, є з виду військові – говорить місцевий мешканець

«Копають окопи, перегорнули трактор. Не знаю, чи вони підняли його, чи ні, окопуються в центрі міста. Близько 500 людей. Це люди – азіати, також є мужики за 50 років, є по 18-20 років, є дівчата-снайпери, є спортсмени, є з виду військові, словом, різноманітна публіка», – говорить місцевий мешканець.

Загалом, ситуація така, що в кожному місті, де присутні озброєні люди, жителі чекають на активну фазу антитерористичної операції.
Зона АТО: огляд підозрілих машин на блокпосту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG