Доступність посилання

ТОП новини

Сексуальне насильство як зброя у війнах часто залишається безкарним


Лондон – 10 червня у британській столиці починає роботу міжнародна конференція щодо проблеми сексуального насильства під час воєн. Однією із господарок зустрічі буде голлівудська кінозірка Анджеліна Джолі, яку за її правозахисну діяльність назвали Спеціальним посланцем Комісара ООН з питань біженців. Зараз найбільше говорять про сексуальне насильство під час конфліктів в Африці та зокрема у Сирії, але і Європа не раз була свідком подібних злочинів у масових масштабах.

Напередодні у Лондоні Анджеліна Джолі презентувала у Міністерстві закордонних справ Великої Британії свій фільм In the Land of Blood and Honey («На землі крові й меду») як ілюстрацію того, що робить з життям людей війна, і якою зброєю у конфліктах стає сексуальне насильство.

Для багатьох українців картини і звуки з того фільму можуть нагадувати репортажі з Донбасу: слов’янська мова, однотипні багатоквартирні міські будинки, а також люди у воєнізованих одностроях, які вбивають інших з автоматів Калашнікова.

Ті кадри про інший конфлікт. Фільм «На землі крові й меду» – про війну в колишній Югославії у дев’яностих роках.

Ми не можемо більше прикидатися, буцімто не знаємо про тяжкі наслідки неспроможності запобігати і нездатності боротися з цими злочинами
Анджеліна Джолі
«Ми не можемо більше прикидатися, буцімто не знаємо про тяжкі наслідки неспроможності запобігати і нездатності боротися з цими злочинами. Ми знаємо, що хочуть жертви таких злочинів і рідко отримують. Вони хочуть справедливості і визнання. Збір доказів, а також дієві кроки проти виявленого сексуального насильства можуть сприяти досягненню справедливості для жертв і допомагати запобігати поширенню злочинів», – сказала Анджеліна Джолі у Лондоні.

Британський міністр закордонних справ Вільям Гейґ також назвав саме Східну Європу одним із прикладів проблеми.

Я обурений масштабами сексуального насильства проти чоловіків, жінок, і дітей в умовах конфліктів та переслідувань
Вільям Гейґ
«Я жахнувся, коли дізнався, що досі лише 30 осіб покарані за понад 50 000 зґвалтувань, скоєних під час війни у Боснії в 90-х. Також надходять жахливі повідомлення про зґвалтування тепер у Сирії разом з убивствами, катуваннями й утисками тисяч невинних цивільних людей. Як міністр закордонних справ я обурений масштабами сексуального насильства проти чоловіків, жінок, і дітей в умовах конфліктів та переслідувань», – заявив Вільям Гейґ непередодні відкриття конференції.

Усюдисуще сексуальне насильство

Фактично кожна війна у світі супроводжується сексуальним насильством. У деяких випадках зґвалтування стають чи не найбільш поширеним способом знущання над беззахисними цивільними людьми та полоненими.

Зокрема, у Сирії, де кілька останніх років триває жорстока громадянська війна, лише за минулий рік 38 тисяч жертв сексуального насильства звернулися до представників ООН за допомогою.

Кількість жертв у минулих війнах у Сьєрра-Леоне, Ліберії, Руанді та Конго нараховують сотнями тисяч.

У Європі досі суперечливою темою залишаються звинувачення про масові зґвалтування, які згідно зі свідченнями, задокументованими кількома істориками, часом чинили солдати Радянської армії під час Другої світової війни.

Найбільшою проблемою таких злочинів, кажуть активісти, є те, що убивства й каліцтва часто затьмарювали сексуальне насильство, а говорити про зруйновані долі жертв було не прийнято.

Організатори конференції у Лондоні сподіваються, що, гучно заявивши про проблему, вони зможуть захистити тих, хто вже став жертвами, а також показати потенційним злочинцям, що вони будуть покарані, якщо вдаватимуться до подібних злочинів чи то в Африці, чи на Балканах, чи на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG