Доступність посилання

ТОП новини

Путін: Україна веде газові переговори у «глухий кут»


Володимир Путін
Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін заявляє, що Україна веде газові переговори до «глухого кута», просячи додаткові знижки.

Він закликав російського прем’єра Дмитра Медведєва формалізувати рішення щодо надання Києву знижки на газ у 100 доларів за тисячу кубометрів. Ціна газу при цьому становитиме замість 485 до 385 доларів.

За словами Путіна, пропозиція Росії про знижку на газ для України більше ніж партнерська, але якщо її буде відхилено, Москва перейде на інші відносини з Києвом.

«Вважаємо, що наші пропозиції більше ніж партнерські, спрямовані на те, щоб підтримати українську економіку в досить складний для неї час, допомогти. Але якщо наші пропозиції будуть відхилені, значить, ми перейдемо в абсолютно іншу стадію, це не наш вибір. Ми цього не хочемо», – заявив Путін на зустрічі з членами уряду.

«Якщо так, то житимемо в іншому вимірі. Дмитре Анатолійовичу (Медведєв), я просив би Вас мати це на увазі, і так, як ми домовлялися, побудувати подальшу роботу», – сказав російський президент.

Сьогодні 11 червня, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що Україна відмовилася від пропозиції «Газпрому» знизити ціну на російський газ на 100 доларів за тисячу кубометрів – до 385 доларів. «Ми ці російські пастки знаємо. Знижка встановлюється рішенням уряду Російської Федерації і знімається урядом РФ», – сказав Яценюк.

При цьому прем’єр-міністр повідомив, що українська сторона не вимагає знижок від Росії на природний газ, а наполягає на зміні газового контракту на принципах ринкової ціни. При цьому українська сторона вважає, що ринковою ціною на газ для неї є 268,5 долара за тисячу кубометрів – це ціна, за якою Україна купувала газ у першому кварталі 2014 року.
XS
SM
MD
LG