Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст звернувся до Страсбурзького суду через викрадення дітей у Сніжному


Павло Петренко
Павло Петренко
Міністерство юстиції спільно з правозахисниками звернулося до Європейського суду з прав людини щодо викрадення і незаконного вивезення до Росії дітей-сиріт.

Окрім того, Україна дала Росії 48 годин, щоб повернути викрадених дітей, повідомив сьогодні в Кабінеті міністрів міністр юстиції Павло Петренко.

«Учора відбувся інцидент, пов’язаний з викраденням дітей-сиріт терористами у Сніжному. За нашою оперативною інформацією, вони перебувають у місті Донецьк Ростовської області Росії. Міністерство юстиції спільно з правозахисниками підготувало і подало заяву до ЄСПЛ у порядку, визначеному 39 Правилом Конвенції «Про захист прав людини», а саме – вжиття негайних заходів у випадку існування загрози для життя, прав та свободи людини», – цитує Петренка сайт Мін’юсту.

За словами міністра, дії російської сторони порушують низку міждержавних і міжнародних угод і конвенцій.

«Мова йде, зокрема, про Конвенцію ООН щодо захисту прав дітей та Декларації Генеральної Ассамблеї ООН щодо протидії насильницькому вивезенню людей», – сказав Петренко.

Він наголосив, що у цій заяві Україна дає чіткій сигнал компетентним органам Росії повернути викрадених дітей-сиріт через дипломатичні канали.

«Якщо російські посадовці не хочуть увійти в історію разом з азійськими й африканськими диктаторами, які, окрім військових злочинів, займалися викраденням мирного населення і дітей, то у них є 48 годин для того, щоб передати українських дітей-сиріт нашому Генеральному консулу, який зараз перебуває у Ростовській області. Ми очікуємо до кінця дня реакції компетентних органів РФ», – резюмував Павло Петренко.

Автобус із дітьми зі Сніжного, які їхали на відпочинок у Дніпропетровську область, вчора зупинили бойовики. За даними української влади, 16 дітей-сиріт незаконно перевезли до Росії.
XS
SM
MD
LG