Доступність посилання

ТОП новини

Росія дестабілізує ситуацію на Донбасі, щоб підірвати економіку України?


Київ – На півдні Луганщини та північному сході Донеччини залишаються активними сепаратисти і накопичується військова техніка, повідомляють громадські активісти. СБУ оголосила про створення коридору для переселенців із небезпечного регіону, а посол Росії Зурабов заявив, що направлятиме через «ополченців» гуманітарну допомогу для населення. Тим часом, активісти не виключають, що два місяці невизначеності і беззаконня виснажили людей настільки, що вони пристануть на умови Москви, якщо Київ не забезпечить їм хоч якісь соціальні гарантії.

Під контролем озброєних угруповань наразі – майже половина території Луганщини, вони нападають на військові частини у Луганську та області без особливої шкоди для себе, розповідає очільник тамтешнього правозахисного центру «Поступ» та учасник «Восток-SOS» Костянтин Реуцький.

За словами активіста, повідомлення звідти виглядають так, ніби готується операція із приєднання регіону до складу Росії через введення так званих «миротворчих військ». Тому найближчим часом можливі провокації, аби створити привід для відкритої інтервенції, підсумовує правозахисник.

«Зараз продовжують прибувати добровольці із Росії, вони укріплюються на півдні Луганської області. В Сніжному Донецької області це виглядає ще більш загрозливо: там вже з’явилася – і це підтверджують місцеві мешканці – військова техніка, російська, скоріше за все. Не можна виключати, що Росія наважиться на військову присутність у Донбасі», – зауважує він.

На думку Реуцького, багато залежить від світового співтовариства: якщо Росія не отримає від Заходу чіткої позиції, що агресія щодо України закінчиться фатально для північного сусіда, Путін може піти у наступ. А два місяці невизначеності і беззаконня дуже виснажило людей, які живуть у регіоні: якщо Київ не забезпечить їм спокій і відносну стабільність найближчим часом, деякі з них можуть пристати на умови Кремля, вважає активіст.

Сепаратизмом на Донбасі Росія хоче підірвати економіку України?

Росія не збирається нічого до себе приєднувати і відкрито вводити війська: «кримська карта» виявилась програшною, вдруге її розігрувати не будуть, вважає донецький громадський активіст Дмитро Ткаченко. Водночас, зазначає він, пожвавлення активності і накопичення техніки сепаратистів поблизу Сніжного і Тореза свідчить про те, що незабаром очікується активізація бойових дій.

Донбас – це «туз у рукаві» Росії в економічних і політичних торгах – активіст

А зараз, на думку Ткаченка, Донбас Росії потрібен для іншого: «Просто точка нестабільності, яку підтримує Росія для того, щоб мати «туз у рукаві» у будь-яких економічних чи політичних торгах. І це вирішується не стільки переговорами з самими сепаратистами, скільки переговорами з елітами і успішною активізацією АТО».

Активіст не виключає і переговорів із сепаратистами – але тільки після успішної антитерористичної операції на Сході України. Тоді, на його думку, українська влада зможе розмовляти «з позиції сили» і таким чином досягнути якихось домовленостей, бо попри те, що серед прихильників угруповання «ДНР» є чимало людей, що змінили свою думку, очікувати від них жестів доброї волі не варто.

Основна мета агресії у східних областях – підірвати економіку України: оскільки підтримка військових та забезпечення умов вивезення біженців потребує значних коштів, вважає радник міністра внутрішніх справ Станіслав Речинський.

«Тут триватиме така уповільнена агресія: нам все одно намагатимуться всіляко дестабілізувати ситуацію: як політичну, так і економічну», – каже він.

На думку експерта, на сьогодні передумов для врегулювання ситуації не видно.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG