Доступність посилання

ТОП новини

Меркель і Олланд висловлюють Путіну глибоку стурбованість через бої на Сході України


Президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові в суботу з президентом Росії Володимиром Путіним висловили йому свою глибоку стурбованість боями, які далі тривають на Сході України, повідомила пресова служба голови французької держави.

Особливо вони наголосили на нападі, який уранці вбив не менш як 49 українських військових, мовиться в повідомленні.

Тому керівники Франції й Німеччини наголосили російському на необхідності швидко досягти перемир’я в Україні. Ідеться про створення дієвих умов для деескалації становища, особливо ж про те, щоб не допускати пересування бойовиків і зброї через кордон і закликати сепаратистів припинити бойові дії, наголосили Путіну Олланд і Мерель.

Крім того, вони наголосили й на необхідності досягти домовленості про те, як продовжувати постачання газу з Росії до України, повідомив Єлисейський палац.

У Кремлі про цю розмову поінформували набагато коротше: «лідери трьох держави продовжили обговорення складного становища в Україні, а також питань, пов’язаних із оплатою Києвом заборгованості за постачання російського газу і з планованим укладенням угоди про асоціацію Євросоюзу й України».

Крім того, як написала прес-служба Путіна, були обговорені й «деякі аспекти взаємодії з підготовки проекту резолюції Ради безпеки ООН, націленої на сприяння врегулюванню української кризи».

У ніч на суботу сепаратисти збили український військово-транспортний літак Іл-76, який віз на утримуваний українськими силовиками аеропорт Луганська особовий склад для ротації, техніку, спорядження та продовольство. Усі 49 людей на борту загинули. У штабі АТО заявляють, що літак збили з російської зброї.

Крім того, США і НАТО підтвердили, що танки, які останніми днями були введені до України до рук сепаратистів, відповідають наявним в арсеналі Росії, хоча, як і при захопленні Криму, не мають прямих позначень про належність до Росії. В Україні так само заявляють про свідчення, що з Росії бойовикам передали і реактивні системи залпового вогню «Град», що їх сепаратисти вже спробували використати на Донеччині. Росія твердить, що не постачає зброї сепаратистам в Україні.

Україна й Росія також сперечаються з приводу ціни, яку Москва хоче правити з Києва за свій газ.
XS
SM
MD
LG