Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ: сотні людей вшанували пам’ять загиблих у Луганську


У Дніпропетровську в неділю активісти Євромайдану вшанували пам'ять бійців 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та екіпажу Іл-76, загиблих 14 червня в Луганську під час виконання службових обов’язків.

Через жалобу євромайданівці скасували заплановане на сьогодні віче із формуванням настанов новому президентові та звітами обласної влади.

У руках люди тримали синьо-жовті прапорці з жалобними стрічками, а також плакат із написом «ВВП, коли ти наситишся кров’ю українців. Росіян, чеченців?».

Пам’ять загиблих бійців вшанували хвилиною мовчання, прихиливши коліна.

«Оплакують матері, дружини, діти тих хлопців, які вже не вернуться. Вони полетіли у вирій разом з тим літаком, збитим терористами, яких заслав Путін. Вічна ганьба путіним іже його команді, ми ніколи не пробачимо йому злочинів, які кояться проти нашого народу, проти нашої держави», – сказав координатор Євромайдану Анатолій Скоринський.

Учасники віча зажадали від держав-гарантів української безпеки конкретних дій.

«Ми маємо звернутись до гарантів, які у 1991 році, коли ми відмовлялись від ядерної зброї, гарантували нашу безпеку. Один з них – це Росія. Велика Британія, Сполучені Штати. Де вони? Насваритись пальчиком, висловити співчуття? Чому немає певних дій із захисту нашої держави?», – сказав координатор Євромайдану Віктор Романенко.

Також активісти зачитали відкритого листа матерів Дніпропетровська до президента України Петра Порошенка, які вимагають незалежного розслідування трагедії в Луганську та покарання винних.

Уночі 14 травня при заході на посадку в аеропорту Луганська бойовики пострілами із зенітної установки та кулемета збили військово-транспортний літак Повітряних сил Збройних сил України Іл-76, який здійснював перевезення особового складу з метою ротації. На борту літака перебували 49 військовослужбовців, усі вони загинули.
XS
SM
MD
LG