Доступність посилання

ТОП новини

Чи вплине Угода про асоціацію з ЄС на ситуацію на Сході України?


Київ – Якби Україна раніше підписала Угоду про асоціацію з Європейським союзом, це допомогло би захистити суверенітет країни. Таку думку озвучив голова представництва ЄЄ в Україні Ян Томбінський. У Раді Євросоюзу підтверджують: економічну частину угоди Україна та ЄС підпишуть вже 27 червня. Експерти діляться думками, чи може підписання Угоди сприяти миру в Україні.

Голова представництва ЄЄ в Україні Ян Томбінський переконаний: Україні варто було підписати Угоду про асоціацію з ЄС ще в листопаді 2013 року. Втративши цю нагоду, країна зробила себе вразливою перед зовнішньою агресією та дестабілізацією, переконаний він.

Ян Томбінський
Ян Томбінський
«Ми стверджували, що таке підписання укріпить суверенітет України і розширить перспективи для розвитку. Те, що відбулось далі, продемонструвало як не підписання Угоди про асоціацію ослабило суверенітет України. Ми не бачимо значного розвитку з лютого 2014 року. Натомість, відбулись анексія Криму, дестабілізація та військові дії на території України», – переконаний Ян Томбінський.

Україні не варто покладатись лише на Європейський союз та підписання Угоди про асоціацію з ЄС. У цьому переконана голова аналітичного центру Geopole Europe в Парижі Флоранс Мартіросян. На думку експерта, необхідно налагодити діалог між Україною, Росією та ЄС, адже це єдиний шлях до миру. Водночас, вона відзначає, що ставлення членів Європейського парламенту до українського питання дуже неоднорідне.
Слід знайти спосіб, як налагодити мир, а не сприяти війні
Флоранс Мартіросян

«Коли я говорю з представниками Польщі в Парламенті, я повністю розумію їхню позицію. Проте і вони повинні зрозуміти інтереси Франції, яку я представляю. Ми зробити Європейський союз для миру. Тож, на мою думку і думку ЄС, слід знайти спосіб, як налагодити мир, а не сприяти війні», – додала вона.
Європарламент не може дійти згоди в питанні України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Україна більше не повинна бути буферною зоною між ЄС і Росією – експерт

Олександр Чалий
Олександр Чалий
Експерт із питань міжнародної політики Олександр Чалий переконаний, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС лише один із кроків до європейської інтеграції. Проте слід об’єктивно оцінювати українські перспективи, переконаний експерт.
Ні НАТО, ні ЄС зараз не здатні запропонувати Україні реальну перспективу членства
Олександр Чалий

«Ми чітко повинні усвідомлювати, що асоціація не означає членства. Якщо ми не зрозуміємо, яке місце Україна займає в сучасній європейській геополітиці, то на нас чекатиме ще велика смуга розчарувань. Ні НАТО, ні ЄС зараз не здатні запропонувати Україні реальну перспективу членства», – додає він.
Валерій Чалий
Валерій Чалий

А політичний експерт Валерій Чалий переконаний: Україні не варто бути буферною зоною між ЄС та Росією. На його думку, саме таке маневрування між двома політичними векторами, призвело до воєнного конфлікту. Натомість, чітке усвідомлення того, куди країні слід рухатись, може стати першим кроком до стабілізації ситуації в регіоні.

«Чи можна сумістити разом європейську інтеграцію та стосунки з Росією? Очевидно, що так. Але чи можна сумістити членство в ЄС, членство в інших союзах, інтеграційні проекти – ні, не можна», – додає Валерій Чалий.

Як українські, так і закордонні експерти переконані, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС не є панацеєю для завершення українсько-російської війни. Проте, на їхню думку, це допоможе заручитись впливовими союзниками та дасть поштовх українській євроінтеграції.

Україна підписала політичну частину Угоди з ЄС 21 березня. Економічну частину Угоди про асоціацію з Україною Європейський союз підпише 27 червня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG