Доступність посилання

ТОП новини

Ставлення львів’ян до втікачів зі Сходу і Криму різне


Проросійський бойовик у зруйнованій будівлі внаслідок боїв, східна частина Слов'янська, 16 червня 2014 року
Проросійський бойовик у зруйнованій будівлі внаслідок боїв, східна частина Слов'янська, 16 червня 2014 року
Львів – Дрогобицька міськрада ухвалила рішення, що надаватиме притулок переселенцям зі Східної України, зокрема, жінкам, дітям і немічним людям. А ось здорові чоловіки мають захищати Україну. Схоже рішення не набуло підтримки у жодній іншій міській раді області. Які проблеми з прийняттям переселенців має область і як ставляться до втікачів галичани?

Дрогобицька міська рада попередила обласне керівництво, що не надаватиме притулок чоловікам зі Сходу в той час, коли гинуть мешканці Львівщини у східних регіонах. А приймають у місті лише жінок, дітей і хворих людей. Про таку позицію знають у департаменті соціального захисту населення Львівської обладміністрації. Але в інші райони відправляють усіх, каже заступник директора департаменту Оксана Яковець.

Нині на Львівщину переїхали близько 550 мешканців Луганщини і Донеччини, із них понад 150 – чоловіки. Однак ще сотні східняків самостійно приїхали у Львів і орендують житло. Щодня у місто Лева прибуває 30-40 втікачів.

«Ми маємо враховувати інтереси громади, щоб не створювати конфлікти і напруження у суспільстві. Звісно, що ми б хотіли в ідеалі надавати допомогу найбільш потребуючим, а це жінки і діти. Але ми не відмовляємо і чоловікам, які приїхали з дружинами і дітьми, приймаємо кожного. Зазвичай пропонуємо їм те житло, яке не використовується на всій території області, це будинки у селах, надаємо місця у санаторіях і відпочинкових базах, де власник погоджується взяти кількох переселенців», – каже Оксана Яковець.

Переселенців утримують за доброї волі людей

Програма переселення діє на Львівщині з 4 березня, коли приїхали перші втікачі з Криму, яких на сьогодні проживає близько 2500. Більше ніж 300 осіб повернулись додому, 200 – очікують на статус біженця у Польщі. Усіх переселенців на Львівщині утримують за кошт громади і меценатів. Жодної гривні на підтримку втікачів із державного бюджету не виділено.

«За дорученням віце-прем’єр-міністра ми напрацювали прогнозовані розрахунки для тих закладів, які утримують людей. До 1 липня нам потрібно близько 15 мільйонів гривень відшкодувати тим, хто надав притулок втікачам у санаторіях, готелях, на базах», – наголосила Оксана Яковець.

Якщо кримчани прибували на Львівщину без грошей, бо всі їхні рахунки були заблоковані, то вже мешканці зі східних теренів мають засоби для проживання на певний час. За оцінками соціальних працівників, із Донбасу переїжджають люди середнього статку або ж заможні.

Люди їдуть різні

Якщо на початках галичани масово зголошувались, щоб тимчасово прихистити у себе втікачів із Криму, то нині, коли вже більше їде «східняків», охочих дедалі менше. Львів’яни нарікають на те, що окремі переселенці звинувачують «західняків» в організації Майдану, через що, кажуть і почався неспокій на Сході, а тому і змушені втікати. Дехто з переселенців приходять у міськраду з претензією надати їм житло саме у Львові, бо не хочуть їхати в район.

Активіст Сергій Ґлотов із дружиною і двомісячною дитиною виїхав із Луганська наприкінці квітня, оскільки його життю загрожувала небезпека. Він у Львові організував допомогу для українських військових на Луганщині.

«Важко досить, бо спершу думалось, що все це тимчасово, що недовго тут буду. Не знаю, де ще й житиму. Зараз збираю допомогу військовим, хоч щоби так допомогти тим, хто на Луганщині. Мені туди повернутись – означає не просто арешт, але й смерть», – говорить луганчанин.

І його розуміє львів’янин Костянтин Чавага, син якого служить у батальйоні спецпризначення «Чернігів». Чоловік відправив синові шолом. Однак зауважує, що слід розділяти переселенців, бо вони мають різну мету і причини переїзду.

«Треба робити різницю між тими, хто змушений втікати і є справжнім біженцем, а хто просто спекулює на почуттях галичан, просто шукають кращого життя. Найдивніше, що приїжджають здорові чоловіки, а наші хлопці збирають гроші, щоб собі купити амуніцію, тобто шолом, форму, бронежилет», – зауважує львів’янин.

Ставлення львів’ян до переселенців

Нині у соціальних мережах лунають дуже різні думки щодо втікачів зі східних регіонів і Криму. Радіо Свобода поцікавилось думкою львів’ян і їхнім ставленням до переселенців?

– Жінки і діти змушені втікати і рятувати своє життя. Це війна, але вона їх примусить змінитись, змінити своє ставлення до країни.

– Тут проблема в тому, що вони самі запустили коріння сепаратизму у себе, не реагували спершу, а зараз втікають від цієї колосальної біди. Звісно, що зараз вони це не зупинять своїми руками, але на початках блокували наші війська, протестували проти проукраїнських активістів. Тепер вже втікають і чи немає серед них тих, хто до цієї проблеми в країні, яку маємо, причетні?

– Треба допомагати людям, ми українці і маємо один одного підтримати.

– Зараз є багато шахраїв, які на цьому наживаються, вимагають, щоб їх поселяли в обласному центрі, а не районному чи селі, чекають на грошову допомогу. Добре допомагати тим, хто справді потребує.

– Мій чоловік військовий, але у нас близнята до рочку і його ще не відправляють. Він їздить на Схід час від часу. Мене дивує, чому здорові чоловіки сюди втікають і з нашими не захищають країну.

А вже завтра знову кілька десятків переселенців з Луганщини і Донеччини прибудуть на Львівщину.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG