Доступність посилання

ТОП новини

Візит до України патріарха Кирила в час російської військової агресії є провокацією – Департамент у справах релігій


Патріарх Кирил
Патріарх Кирил
У четвер в Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі має відбутися Священний синод Української православної церкви (Московського патріархату) для розгляду питання про запрошення патріарха Кирила до України. Про це повідомили у Департаменті у справах релігій та національностей Міністерства культури України.

«На синоді УПЦ, під тиском зовнішніх сил, може бути прийняте рішення про запрошення в Україну патріарха Московського Кирила… Згаданий візит у час російської військової агресії, яка здійснюється проти України, є небажаним, провокативним і політично заангажованим», – мовиться у заяві.

«Україна у межах законодавства та законності зробить усе, щоб цей приїзд не був здійснений на будь-яку територію нашої держави, включно з тимчасово окупованою… Такий візит глави Російської православної церкви може породити лише хвилю міжконфесійного протистояння, а тому можливий лише після припинення агресії Росії та повернення всіх нею загарбаних українських територій», – мовиться у заяві.

«Україна не дозволить політикам втручатися у внутрішнє життя Церков і релігійних організацій та надалі неухильно дбатиме про гарантування прав і свобод громадян, зокрема, й щодо свободи совісті та віросповідання», – зазначено в заяві Департаменту у справах релігій.

Раніше в УПЦ Київського патріархату заявили, що 19 червня планується Московським патріархатом запустити провокативні заяви про буцімто погрози і заклики не допустити приїзду Московського патріарха в Україну для святкування річниці хрещення Русі – нібито через загрозу його життю головні урочисті заходи будуть перенесені з Києва в Херсонес (Севастополь). Кінцева мета цієї схеми – зібрати єпископат УПЦ (МП) на території, яка контролюється російською владою, і оголосити митрополита Володимира (Сабодана) остаточно недієздатним.

В Московському патріархаті такі заяви назвали абсолютно неправдивими, зазначивши, що вони лише вводять в оману суспільство, мовляв, Православна церква (Московського патріархату) має право оцінювати здоров’я блаженнішого Володимира, чи обрати наступного предстоятеля, і в цьому нема жодної змови чи перевороту.
XS
SM
MD
LG