Доступність посилання

ТОП новини

Чи припустимі веселощі під час війни?


Київ – Музичні фестивалі та інші розважальні заходи треба скасувати, поки в Україні гинуть люди. Так вважають активісти, бо не розуміють, як можна веселитися в складний для країни час. Музиканти ж категорично проти: адже відміна культурних подій лише гратиме на руку ворогам.

Музичні фести та інші тривалі розважальні заходи треба скасувати у зв’язку з ситуацією в країні. Так вважає театральний режисер та активістка громадянського руху «Відсіч» Катерина Чепура. І хоч взагалі не відпочивати неможна, каже вона, але є люди, які живуть так, ніби в країні нічого не відбувається.

«Звичайно, я не можу сприймати це спокійно, останнім часом мушу стримувати себе в розмовах із такими людьми. Насправді ми можемо робити зараз багато, навіть не в зоні АТО є те, що може робити кожна людина. Це велика недалеголядність, цинізм життєвий. Дуже складно мені це сприймати морально, після того що ми побачили і пережили, і того, що зараз в мене є друзі в зоні АТО, брат туди скоро відправляється. Фестивалі взагалі треба відмінити. Наприклад, фестиваль «Захід»: купа народу поїде туди зі спальниками і карематами замість того, щоб робити щось корисне», – вважає Катерина Чепура.

Музиканти допомагають людям пережити важкі часи – Кольцова

Скасовувати якісь якісні музичні чи культурні заходи – це грати на руку ворогам, впевнена співачка, солістка гурту «Крихітка» Саша Кольцова. Навпаки, каже вона, держави під час гуманітарних криз мають підсилювати культурні інвестиції.
Якщо ви танцюєте стриптиз в клубі – це одне, а якщо ви займаєтеся створенням сенсів – це зовсім інше
Саша Кольцова

«Ми створюємо сенси, допомагаємо людям пережити важкі часи, бо їм потрібно переключатися на позитивні емоції. Крім того, українські артисти створюють нову українську територію культурну, і ми маємо її збільшувати. Якщо ви танцюєте стриптиз в клубі – це одне, а якщо ви займаєтеся створенням сенсів – це зовсім інше», – зауважує співачка.
Забороняти артистам писати пісні – це те саме, що хочуть зробити наші вороги – зменшити нашу культурну територію
Саша Кольцова

«Забороняти артистам писати пісні – це те саме, що хочуть зробити наші вороги – зменшити нашу культурну територію, наступаючи на нашу мову, нашу культуру, щоб спочатку зменшити віртуальну українську реальність. Якщо зараз забороняти артистам створювати віртуальну культурну реальність – це значить зменшувати територію у України», – зазначає Кольцова.

Блогер Крус нічого аморального в тому, щоб ввечері «піти повисіти» не бачить. Однак за умови – що людина перед цим робила щось корисне, наприклад займалася збором коштів для армії.
Якби я десь там був, то мені від того, що мої друзі потерпали і цілий день сиділи вдома, легше б не стало. Мені б стало легше, якби воно допомогли бронежилетами
Крус

«Я думаю від цього не стане гірше хлопцям, які там. Якби я десь там був, то мені від того, що мої друзі потерпали і цілий день сиділи вдома, легше б не стало. Мені б стало легше, якби воно допомогли бронежилетами і так далі. Був у Львові «Альфа Джаз фест», вони зуміли поєднати музичний захід і збір коштів. Сім’ї одного з загиблих львівських солдат дали 60 тисяч гривень. Це оптимально – заходи підлаштовувати під таку військову повістку», – вважає блогер.

А більшість «моралізаторів», – каже Крус, – після нотацій «тусовщикам» вийде на двір і кине сміття собі під ноги.

Якщо говорити про солідарність з людьми на сході, то її краще виявляти в якихось конкретних діях, а не в загальній жалобі і драматизації подій через нічого нероблення. Це, як говорять психологи, може лише нашкодити вашій психіці. А свідома людина знайде час і для відпочинку, і для громадських справ.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG