Доступність посилання

ТОП новини

Україна запрошує спостерігачів ЄС на газові станції і порушує питання «великого реверсу» – Продан


Юрій Продан (л) і Ґюнтер Еттінґер у Брюсселі, 25 червня 2014 року
Юрій Продан (л) і Ґюнтер Еттінґер у Брюсселі, 25 червня 2014 року

Україні потрібно налагодити не лише так званий «малий реверс» газу зі Словаччини, але й домогтися здійснення «великого реверсу», тобто поставок із залученням магістральних трубопроводів з цієї країни. Про це після зустрічі з єврокомісаром з питань енергетики Ґюнтером Еттінґером у Брюсселі заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

«Те, як довго Україна може справитися без російського газу, залежить саме від реверсу», – наголосив міністр. Він відзначив, що українська сторона з розумінням ставиться до того, що в словацької сторони є контрактні зобов’язання перед російським монополістом «Газпромом». Але вони мають бути оцінені з точки зору відповідності енергопакетів ЄС.

Крім того, Юрій Продан повідомив, що Україна запросила спостерігачів ЄС на свої газові станції, щоб ті могли засвідчити, що українська сторона виконує стабільно всі свої зобов’язання. Крім того, уряд України запропонував європейським енергетичним компаніям закуповувати газ не на західному, а на східному кордоні України.

Міністр енергетики наголосив, що Україна готова продовжувати переговори в тристоронньому форматі Україна-Росія-ЄС.

16 червня «Газпром» зупинив поставки газу до України. Через українську ГТС здійснюється транзит лише газу, призначеного для споживачів у країнах ЄС.

Останній раунд тристоронніх переговорів щодо врегулювання газової кризи 15 червня завершився без результатів. Українська сторона погодилася на компроміс щодо ціни, який запропонував ЄС: близько 300 доларів за тисячу кубометрів газу в літній період, 385 доларів – у зимовий. Російська сторона на ці умови не пристала.

XS
SM
MD
LG