Доступність посилання

ТОП новини

Фюле: не бачу причин, щоб розширення ЄС не відбулося


Нове розширення Євросоюзу за рахунок Грузії, Молдови та України у майбутньому є можливим, але залежатиме від виконання цими країнами реформ. Про це журналістам у Брюсселі сказав єврокомісар із розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

«Ми не можемо зараз спекулювати щодо статусу кандидатів. Ми щойно підписали Угоду про асоціацію. Мають бути виконані її перехідні положення, потім мають бути проведені реформи, завдяки яким Україна мала б показати, наскільки вона віддана європейським прагненням», – зазначив єврокомісар.

Штефан Фюле додав, що сьогоднішній день, коли Україна, Грузія і Молдова підписали з ЄС угоди про асоціацію, є для нього особисто «великим днем». «Я працював із колегами з Грузії, Молдови та Україні над цими угодами впродовж років. Коли президент Порошенко показав ручку, якою він підписав угоду і на якій проставлена дата Вільнюського саміту, я думав про всі ті життя, які можна було врятувати, якби вона була укладена саме у Вільнюсі. Але я щасливий, що ми це зробили сьогодні, спираючись на вільну та суверенну волю українського народу», – поділився своїми враженнями Фюле.

На запитання про те, як можна буде попередити негативні дії Росії, зокрема нову торговельну війну у відповідь на підписання угоди про зону вільної торгівлі (яка є складовою Угоди про асоціацію), єврокомісар відповів: «Я прагну зосередитися на двосторонніх дискусіях, консультаціях із Росією, які вже допомогли нам справитися з певними непорозуміннями. Я сподіваюся, що вони триватимуть у майбутньому, і не буде ніяких підстав та причин для Росії запроваджувати односторонні торговельні обмеження проти України».

У п’ятницю, 27 червня, на саміті голів держав та урядів ЄС у Брюсселі Грузія та Молдова підписали угоди про асоціацію з ЄС, а Україна – економічну частину цієї угоди (політична була підписана ще у березні).

XS
SM
MD
LG