Доступність посилання

ТОП новини

Росія остаточно відкладає запуск нової ракети-носія після невдачі


Ракета-носій «Ангара» на стартовому комплексі космодрому Плесецьк в Архангельській області, фото 27 червня 2014 року
Ракета-носій «Ангара» на стартовому комплексі космодрому Плесецьк в Архангельській області, фото 27 червня 2014 року

Росія вдруге відклала спробу запустити нову ракету-носій «Ангара», яку сподівалися здійснити в суботу, після невдачі попереднього дня.

Тепер ракету мають цілком зняти зі стартового комплексу і проаналізувати причини невдачі. Новий термін спроби запуску повідомлять після цього аналізу.

У п’ятницю старт ракети з російського космодрому Плесецьк на півночі країни скасувала автоматична система захисту за лічені хвилини до планованого пуску. Це відбулося у прямому ефірі трансляції спроби старту на державному російському телебаченні; також повідомляли, що за трансляцією пуску стежив особисто президент Володимир Путін.

«Ангара» – перша ракета-носій суто російського виробництва, яку розробляють уже майже 20 років. Її випробування спершу планували ще на 2005 рік, але відтоді термін щороку переносили.

Нова ракета має на меті замінити пусковий комплекс «Протон», ракети якого зазнали низки аварій, до того ж їх можна запускати тільки з колишнього радянського космодрому Байконур, який нині належить Казахстанові.

Як заявляли в Федеральному космічному агентстві Росії, успіх із пуском «Ангари» означав би перший крок до забезпечення незалежності російських космічних досліджень.

XS
SM
MD
LG