Доступність посилання

ТОП новини

За касетним скандалом у Польщі стоять російські інтереси?


Володимир Путін
Володимир Путін

Варшава – Третій тиждень поспіль у Польщі шукають відповідь на питання: «Хто замовив так званий касетний скандал?». Оприлюднені тижневиком Wprost підслухані розмови польських міністрів спричинили в державі політичну кризу. Понад рік офіціанти кількох елітних варшавських ресторанів таємно записували діалоги членів уряду, які відповідають за зовнішню політику, безпеку та фінансову стабільність польської держави. Опубліковані часописом вульгарні розмови відчутно вдарили по іміджу польської політичної еліти. У кабміні вважають, що за касетним скандалом стоять ворожі до Польщі зовнішні сили.

Радослав Сікорський
Радослав Сікорський

Записи розмов польських політиків «гуляють» в інтернет-мережі. Діалоги досить розбірливі. Чутно чоловічі голоси, музику, звуки ресторану. Частуючись вишуканими стравами та напоями, чоловіки жартома розмовляють про політику. Підслухані розмови спричинили у Польщі шквал політичних емоцій. Річ у тім, що один із жартівників – Радослав Сікорський, польський міністр закордонних справ. Понад два тижні він та його колега Бартоломей Сенкевич, міністр внутрішніх справ – у центрі так званого касетного скандалу. Популярний тижневик Wprost регулярно оприлюднює аудіозаписи розмов цих двох міністрів, а також екс-міністра фінансів Яцека Ростовського.

Стало відомо, що політиків понад рік таємно записували кілька офіціантів елітних столичних ресторанів. Проте, яким чином скандальні матеріали потрапили до Wprost редакція часопису не говорить. Намагання прокуратури та силовиків відібрати в редактора часопису всі записи наразилися на рішучий протест журналістів із різних видань.

Тим часом, кожна наступна порція опублікованих матеріалів посилює атмосферу скандалу навколо діючого польського уряду. Воно й не дивно, адже підслухані міністри брали на язики Барака Обаму, Дейвіда Камерона, Дональда Туска та цілу низку відомих польських політиків. Вони розмовляли про колег не добираючи слів, пересипаючи мову лайкою. Міністри говорили також про те, яким чином правляча в країні партія «Громадянська платформа» може утриматись біля владного керма. Ці способи збереження влади, м’яко кажучи, мають небагато спільного з європейськими стандартами. В одній із розмов підслухані політики говорили про те, що Національний банк мусить додрукувати грошей, аби у виборців склалося враження, що з економікою країни все гаразд.

Чому записи опублікували саме тепер?

Політичні пристрасті спричинені касетним скандалом швидко сягнули максимальної температури. Опозиція вимагає відставки членів уряду та дострокового переобрання парламенту. Кшиштоф Щерський із партії «Право і справедливість» говорить, що неважливо, хто робив таємні записи, натомість важливий зміст підслуханих розмов. А зі змісту виникає, що польська партія влади у стані занепаду.

Звертаючись до польського уряду, Щерський сказав: «Це правда про ваш занепад. У цьому занепаді важливі три речі. По-перше, слабкість держави та убогість державних фінансів. Як це можливо, що протягом кількох років вас записувала група невідомих осіб із невідомими замовниками і невідомою метою? Її не викрили жодні служби. Ви дізналися про неї щойно тоді, коли вона сама про себе заявила, публікуючи свої записи».

Одним із перших на закиди опозиції відповів Радослав Сікорський. Він не заперечує автентичності записаних розмов. Проте міністр висловив переконання: «Уряд атакувала організована злочинна група. Ми ще не знаємо, хто за нею стоїть, але це вивчається і ми впевнені, що правоохоронці з’ясують, хто є членом цієї групи, а також хто за ними стоїть».

Про те, чому скандальні розмови оприлюднено в той час, коли Євросоюз обирає нових очільників, розмірковують польські експерти.

Вавжинець Смочинський із Аналітичного центру Polityka Insight говорить, що Сікорський мав шанси стати верховним представником ЄС із закордонної та безпекової політики замість Катрін Аштон. Він розмірковує: «Виникає питання, чи ці підслухані розмови зашкодили б його кандидатурі. З одного боку Сікорський фігурує в них як критик польсько-американських стосунків і як прихильник близьких стосунків Польщі зі Західною Європою. Та з іншого боку, непарламентська мова і спосіб формулювання деяких думок може викликати питання у західних лідерів, чи він може бути добрим кандидатом на головного дипломата ЄС. Тому виникає також питання, наскільки випадковий той момент, коли матеріали підслуховування стали явними?».

Дональд Туск
Дональд Туск

Сумнівів у тому, що касетний скандал спрямований проти польської держави, не має Дональд Туск, прем’єр-міністр Польщі. Про це він говорив у польському Сеймі. За словами Туска, такого масштабного скандалу в Польщі ще не було. Невідомі зловмисники могли записати сотні годин розмов польських політиків. Він побоюється, що хтось може шантажувати цими записами чільних діячів польської держави. За даними голови уряду, до підслуховування причетні бізнес-структури, які нелегально імпортують до Польщі дешеве російське вугілля. Туск пов’язує оприлюднення записаних розмов із тим, що незадовго перед їхньою публікацією органи держбезпеки рішуче взялися за ці підозрілі фірми.

Справа пов’язана з особами, які займалися питаннями газопостачання з Росії до Польщі
Дональд Туск

Польський прем’єр наголошує: «Контекст справи дуже широкий, він стосується декількох подій, що мали місце впродовж минулих місяців. Справа пов’язана з особами, які займалися питаннями газопостачання з Росії до Польщі. Кожен, хто цікавився питаннями так званої перемички, тобто газогону, що мав іти в обхід України, пам’ятає, що там засвітилися особи, прізвища яких з’явилися в контексті касетного скандалу».

Коментуючи справу касетного скандалу, Туск неодноразово натякав, що його завданням може бути нейтралізація польського уряду. Мовляв, це пов’язано з активною участю Польщі у вирішенні проблем України, а також із прагненням поляків створити Європейський енергетичний союз, який унезалежнив би ЄС від російських енергоносіїв. За словами Туска, сценарій касетного скандалу писався не в Польщі і точно не польськими літерами.

Де були спецслужби?

Аргументи Дональда Туска переконують далеко не всіх польських політиків. Депутат Сейму Йоанна Щипінська запитує: «Де були і що робили всі спецслужби держави, зокрема Агентство внутрішньої безпеки чи Бюро охорони уряду, коли, розмови членів уряду, зокрема міністра внутрішніх справ записували офіціанти? Це не лише компрометація державних служб, це не тільки констатація того, що ми живемо в державі, яка, за словами міністра Сенкевича, існує тільки теоретично. Найгірше те, що безпека Польщі на сьогодні також існує тільки в теорії».

Опозиція говорить про дострокові вибори, уряд твердить, що це замах на державу, бо це дуже вигідна для нього філософія
Каміль Дурчок

У заплутаній справі касетного скандалу намагаються розібратися польські журналісти. Каміль Дурчок, один із відомих оглядачів, твердить, що не можна всі теми, пов’язані зі скандалом, вкидати так би мовити в один мішок. Журналіст каже: «Опозиція говорить про дострокові вибори, уряд твердить, що це замах на державу, бо це дуже вигідна для нього філософія. Чи це замах на державу? До певної міри так, та не забуваймо про те, що першопричиною цієї ситуації є розмови різноманітних службовців цієї держави, які відбувалися в ресторанах. Якщо вони дозволили зареєструвати і опублікувати ці записи, то, на жаль, маємо результати».

Поки що ані польські правоохоронці, ані політики чи журналісти не дають однозначної відповіді на те, хто саме стоїть за касетним скандалом. Прокуратура затримала й допитує офіціантів, які понад рік записували розмови членів уряду Туска. Опозиції не вдалося відправити діючий кабмін у відставку, та вона не опускає рук – вимагає відставки підслуханих міністрів і дочасних парламентських виборів. Тим часом касетний скандал добряче вдарив по іміджу польської політичної еліти. За даними опитувань газети Rzeczpospolita, в рейтингу політичних симпатій поляків – великі зміни. На третьому місці опинилася донедавна маргінальна ультраправа партія популіста й демагога Януша Корвіна-Мікке. Цей радикал не приховує своїх симпатій до Росії та до політики Володимира Путіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG