Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ визнав, що в 2006 році Росія порушила права громадян Грузії


Страсбурзький суд сьогодні визнав, що Росія порушила низку положень Європейської конвенції з прав людини при депортації грузинських громадян з Росії в 2006 році. З позовом до Європейського суду з прав людини в 2007 році звернулася Грузія.

У сьогоднішньому рішенні ЄСПЛ не вказав суму компенсації. Сторони протягом року повинні пред’явити і оскаржити вимоги на виплату компенсації і повідомити суду про можливу мирову угоду.

У 2006 році між Росією і Грузією вибухнув шпигунський скандал. У Тбілісі і Батумі були затримані шестеро російських військовослужбовців, яких звинуватили у шпигунстві. У відповідь на це Москва зупинила транспортне й поштове сполучення з Грузією, почастішали перевірки грузинів за національністю і грузинських громадян, що живуть і працюють в Росії. Багатьох із них депортували. Згідно з даними грузинських прикордонслужб, з липня 2006 року по січень 2007 року з Росії вислали понад три тисячі громадян Грузії.

Російська сторона стверджує, що масової депортації не було, а по кожному мігранту ухвалювалося рішення суду. У відповіді Росія заявляла, що видворяли тільки тих громадян Грузії, які порушили російське міграційне законодавство.

XS
SM
MD
LG