Доступність посилання

ТОП новини

Україна може пережити наступну зиму без імпорту російського газу – Коболєв


Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

Україна, за умови істотної економії газу, може прожити наступну зиму без імпорту палива з Росії, заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«Якщо ми будемо економити в тому темпі, в якому пропонуємо, ми маємо пройти зиму тільки з газом з Європи», – сказав Коболєв.

За його словами, нині польський маршрут поставок газу в Україну завантажений на 100%, угорський маршрут додатково завантажать найближчим часом європейські компанії, а з вересня почне роботу так званий малий реверс із Словаччини.

Крім того, Коболєв наголосив, що Україна має великий потенціал до скорочення споживання природного газу – в середньому на шість мільярдів кубометрів на рік при наявному обсязі споживання близько 50 мільярдів кубів на рік. Зокрема, за його словами, лише у комунальній сфері можна домогтися скорочення споживання газу на чотири мільярди кубометрів.

«Якщо ми напружимося один раз, у нас є всі шанси пройти комфортно зиму», – сказав голова «Нафтогазу». «Ми запускаємо публічну кампанію, де пояснюватимемо, як заощадити споживання газу», – додав він.

Коболєв повідомив, що на даний момент «Нафтогаз» має значні обсяги газу у сховищах і продовжує закачувати паливо з Європи.

Останніми місяцями Україна почала реверсні постачання газу з країн Європи, який вона закуповує там дешевше, ніж у «Газпрому». Російський монополіст стверджує, що йдеться про «шахрайські» й незаконні схеми, за якими реверс відбувається тільки на папері, а Україні лишається російський газ. У Євросоюзі ж наголошують, що, за нормами ЄС і Енергетичного співтовариства, і фізичний реверс, і віртуальні зворотні потоки, так звані «свопи», цілком законні.

XS
SM
MD
LG