Доступність посилання

ТОП новини

Польськими волонтерами, які передавали в Україну бронежилети, зайнявся прокурор


Волонтери Фонду «Відкритий діалог» передають гуманітарну допомогу солдатам Національної гвардії України (фото: Лєшек Імельський)
Волонтери Фонду «Відкритий діалог» передають гуманітарну допомогу солдатам Національної гвардії України (фото: Лєшек Імельський)

Варшава – Волонтери з Варшави, які передають в Україну бронежилети та кевларові каски, побоюються покарання. Окружна прокуратура в польському місті Замость розслідує дві справи про намір перевезти через польсько-український кордон великі партії захисного спорядження. Польські правоохоронці керуються євросоюзним законодавством, яке прирівнює каски й бронежилети до вогнепальної зброї.

Польський неурядовий Фонд «Відкритий діалог» перші бронежилети почав транспортувати в Україну під час подій на Майдані. Тепер волонтери передають захисне спорядження солдатам української армії та Національної гвардії. Гроші на закупівлю бронежилетів і касок фонд збирає серед поляків та української діаспори.

Як розповідає керівник «Відкритого діалогу» Бартош Крамек, очолювана ним організація передала в Україну 270 куленепробивних жилетів. На жаль, каже Крамек, спершу волонтери не знали, що на таку діяльність потрібні спеціальні дозволи – з міністерства внутрішніх справ та міністерства економіки Польщі. Тож три місяці тому стався дуже неприємний інцидент.

Волонтери Фонду «Відкритий діалог» передають гуманітарну допомогу солдатам Національної гвардії України (фото: Лєшек Імельський)
Волонтери Фонду «Відкритий діалог» передають гуманітарну допомогу солдатам Національної гвардії України (фото: Лєшек Імельський)

Бронежилети прирівнюють до кулеметів

Наприкінці березня польські прикордонники вилучили у волонтерів 42 бронежилети, а справу передали в прокуратуру. Спорядження, вартістю 10 тисяч доларів, потрапило на склад аж до часу з’ясування усіх обставин справи. Крамек каже, що польські правоохоронці керуються євросоюзним законодавством.

«Закон настільки абсурдний, що він не передбачає жодних винятків. Я здогадуюся, що українцям важко збагнути цю ситуацію. Але йдеться про закони, які обов’язкові до виконання в усьому Євросоюзi. Згідно з цими законами, нема різниці, що перевозиш через кордон – куленепробивний жилет, каску, танк, кулемет, чи навіть атомну бомбу. Усе це сприймається як зброя, а за перевезення цих предметів без спеціального дозволу загрожує ув’язнення, терміном до 10 років», – розповів керівник фонду.

Бартош Крамек побоюється, що прокуратура може покарати не тільки його фонд, але й учасників варшавського Євромайдану, які також брали участь у передачі бронежилетів в Україну. Постраждати можуть і водії, які везли спорядження. Та передусім, наголошує Крамек, прикро, що бронежилети, які можуть врятувати чиєсь життя, лежать на складі, а прокуратура не поспішає з ухваленням рішення.

Чи потраплять засоби захисту до українських солдатів?

Крамек говорить, що задля уникнення проблем тепер волонтери змінили тактику. Одна людина переносить через кордон один бронежилет і одну каску. Річ у тім, пояснює він, що законом дозволено транспортувати по одній штуці таких предметів для особистого захисту. Громадський діяч зазначає: «Якщо 40 волонтерів перенесуть на собі 40 бронежилетів, прикордонники цей вантаж не затримають».

Крамек нагадує, що прокуратура в Замості займається ще однією справою перевезення бронежилетів і касок через кордон без спеціальних на те дозволів. Йдеться про 500 кевларових касок та 10 жилетів, куплених на гроші, зібрані у Волинській області. Зараз це спорядження також тримають на польському складі .

Двома справами зацікавився депутат польського Сейму Станіслав Пєнта. Він розповів Радіо Свобода, що на даний момент тривають експертизи. Польські експерти з’ясовують, чи можна було перевозити в Україну затримані партії бронежилетів і касок.

«На мою думку, незалежно від результатів експертизи, ці куленепробивні жилети потрібно повернути власникам. Вони повинні потрапити туди, де дуже потрібні, тобто до українських солдатів, які борються за незалежність своєї країни», – наголошує парламентар.

Питанням затриманих у Польщі бронежилетів займається Ромуальд Сітаж, прокурор окружної прокуратури у Замості. Він повідомив Радіо Свобода, що через два дні прокуратура може ухвалити якесь рішення щодо цих справ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG