Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація у Донецьку напружена, силовики заявляють про блокаду міста


Бойовик угруповання «ДНР» на блокпосту в Донецьку, 7 липня 2014 року
Бойовик угруповання «ДНР» на блокпосту в Донецьку, 7 липня 2014 року

Донецьк – У Донецьку ситуація залишається напруженою, бойовики укріплюються на блокпостах та у захоплених будівлях. Водночас серед місцевого населення шириться паніка через заяви силовиків про блокаду міста, а також повідомлення міської влади про те, що потрібно робити у випадку авіаударів чи бойових дій на вулицях. По області ж триває підривна діяльність з боку представників «ДНР», яку Україна визнала терористичною організацією. У понеділок був підірваний залізничний міст під Донецьком, а також була спроба пошкодження телекомунікацій.

Понеділок в обласному центрі минув відносно спокійно, щоправда, присутність людей у камуфляжі стала повсюдною, їхня кількість на вулицях міста, а також на блокпостах навколо Донецька відчутно збільшилась. Велика кількість зброї, яку видно у цих людей, а також заяви про блокаду Донецька негативно впливають на мешканців. У низку супермаркетів протягом останніх днів поставки продуктів відбувались нерегулярно, а це ще більше створює попит на продукти першої необхідності.

У місті знову з’явились оголошення щодо поведінки у надзвичайних ситуаціях, при цьому міська влада вчергове просить донеччан без потреби не виходити з дому. Мешканці розповідають, що додає тривоги той факт, що міський очільник Олександр Лук’янченко зараз виїхав до Києва, щоправда, за офіційною інформацією, його відсутність пов’язана із робочим відрядженням до міністерства.

Щодо блокади міста, то силовики щосили намагаються пояснити, що йдеться лише про блокаду сепаратистів, але тривожні настрої у населення залишаються. Цьому сприяє й підривна діяльність з боку озброєних сепаратистів. У понеділок вони викрали з Харцизького трубного заводу, який належить Рінатові Ахметову, 10 автомобілів «на потреби республіки», цю інформацію підтвердили у прес-службі групи «Метінвест», до якої належить підприємство.

Поза тим, була спроба пошкодити комунікації «Укртелекому» та компанії «Київстар». За офіційним повідомленням прикордонної служби, вони виявили спроби пошкодження телекомунікації неподалік кордону.​

Інфраструктура

Тим часом бойовики підірвали залізничний міст, який розташований на трасі з Донецька до Костянтинівки, проте організовано альтернативні шляхи для залізничного та автотранспорту.

Підірваний залізничний міст, 7 липня 2014 року
Підірваний залізничний міст, 7 липня 2014 року

Загалом ситуація на дорогах контрольована, шляхи не перекриті, а залізниця працює у штатному режимі, тож усі, хто має намір залишити регіон, мають таку можливість. Власне, для цього навіть організована консультаційна гаряча лінія за номером МНС «101», там мешканці можуть дізнатись необхідні деталі. Водночас у РНБО вчергове наголосили, що сили АТО не застосовуватимуть бомбардування авіацією в Донецьку.

Зі складнощів зараз найгострішим є те, що Державне казначейство вирішило зупинити проведення державних виплат у Донецьку, попередньо виплати припинені на 24 години, але це може продовжитись. Ще одне із негативного – в понеділок виявили чергові пошкодження обладнання на водоканалі Сіверський Донець – Донбас. За інформацією прес-служби КП «Компанія «Вода Донбасу», запас води розраховується для кожного населеного пункту окремо, а фільтрувальні станції компанії мають резервні водосховища різних обсягів. Водночас у компанії наголошують на необхідності дбайливого і раціонального використання питної води з боку мешканців регіону.

Перебої з водою все більше відчуваються в Дружківці, мешканці там змушені купувати питну воду, в Костянтинівці вода практично відсутня. В решті міст вода подається за графіком.

Також на території області через напад на відділення зупинила роботу служба «Нова пошта». У компанії повідомили, що зупиняють діяльність на невизначений час.

Бойовики угруповання «ДНР» біля банку в Донецьку, 7 липня 2014 року
Бойовики угруповання «ДНР» біля банку в Донецьку, 7 липня 2014 року

Є й інфраструктурні перемоги. У звільненому Краматорську відновив роботу громадський транспорт, за словами мешканців, зараз у місті все спокійно, а от міська влада закликає представників бізнесу повернутись у місто. Із відповідним зверненням виступив виконувач обов’язків міського голови Андрій Панков.

«Згідно з розпорядженням прем’єр-міністра України, найближчим часом відновить роботу Краматорське відділення Державного казначейства, почнеться виплата соціальних допомог і пенсій», – заявив Панков. При цьому він відзначив, що незабаром почнеться відновлення повноцінної роботи правоохоронних органів – міського суду, прокуратури та міліції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG