Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст розпочав судовий процес ліквідації Компартії України – Петренко


Міністерство юстиції України просить Окружний адміністративний суд Києва заборонити діяльність Комуністичної партії України.

«За результатами великої кількості доказової бази щодо протизаконної діяльності з боку КПУ я ухвалив рішення, підписав і направив до Окружного адміністративного суду про ліквідацію Компартії», – сказав міністр юстиції Павло Петренко.

За словами керівника відомства, доказова база нараховує 129 листів, а також відео- й аудіоматеріали. Міністр додав, що Мін’юст розпочав судовий процес щодо заборони КПУ на підставі закону про політичні партії у зв’язку із порушенням цією політичною силою низки положень закону.

Петренко пояснив, що позов обумовлений порушеннями Компартією чинного законодавства в частині антиконституційної діяльності, підтримки бойовиків і сепаратистів на сході України, підтримки представниками Компартії військової агресії і захоплення Криму Росією, закликів до порушення територіальної цілісності й конституційної влади України, організації та проведення сепаратистських мітингів. Йдеться також про фінансування і забезпечення, зокрема зброєю, терористичних організацій на сході України, підтримку псевдореферендумів про незалежність самопроголошених Донецької і Луганської «народних республік», активну участь у військових діях проти українських збройних сил.

«Усі ці факти були зареєстровані СБУ, органами прокуратури у рамках цілої низки кримінальних справ», – сказав він.

Петренко висловив упевненість, що доказова база дуже серйозна, і Компартія має бути ліквідована.

Міністр також запевнив, що процес буде максимально відкритим і прозорим, щоб суспільство могло побачити злочини КПУ.

У травні цього року Мін’юст направив до Генпрокуратури й СБУ запит про розслідування діяльності КПУ. У липні СБУ передала матеріали розслідування до Міністерства юстиції. У Компартії заявили про політичне переслідування.

XS
SM
MD
LG