Доступність посилання

ТОП новини

Захід – Москві: або садиш сепаратистів за стіл переговорів, або нові санкції


Президент США Барак Обама і президент Росії Володимир Путін, Північна Ірландія, червень 2013 року
Президент США Барак Обама і президент Росії Володимир Путін, Північна Ірландія, червень 2013 року

Президенти США Барак Обама та Франції Франсуа Олланд закликали президента Росії Володимира Путіна натиснути на проросійських сепаратистів на сході України, щоб вони розпочали переговори з Києвом. Під час тристоронньої телефонної розмови також пролунав заклик до російського президента зміцнити контроль на українсько-російському кордоні. В разі відмови від цих кроків західні лідери пригрозили Кремлеві новими санкціями.

Розмова лідерів США, Франції та Росії є черговою телефонною конференцією в багатосторонньому форматі, до якого також раніше залучалися президент Україна Петро Порошенко та німецький канцлер Анґела Меркель.

Під час 45-хвилинної розмови пролунав заклик до президента Росії аби Москва натиснула на проросійських сепаратистів, щоб вони сіли за стіл мирних переговорів.

Президенти Обама та Олланд наполягають, що вирішення кризи на сході України може бути лише політичним.

«Все має бути зроблено для пошуку виходу. Навіть якщо сьогодні відбувається воєнна операція – після припинення перемир’я – то ті п’ять умов, які було визначено і які є основою для вирішення української кризи, мають взяти гору», сказав Олланд.

До умов врегулювання належать спільний контроль над українсько-російським кордоном, контроль ОБСЄ і за кордоном і за припиненням вогню, звільнення всіх заручників тощо.

Київ теж хоче переговорів і припинення вогню, але…

Як заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час переговорів у Києві з главою італійської дипломатії Федерікою Моґеріні, країна якої нині головує в ЄС, Київ очікує від Москви примусу сепаратистів до мирних переговорів, аби уникнути жертв.

Порошенко зустрівся з міністром закордонних справ Італії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Це тим більш актуально, бо епіцентр подій переміщається до великих мегаполісів Донбасу – Донецька та Луганська, куди передислокувалися переважні сили бойовиків.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

«Нам потрібен послідовний, чіткий сигнал, в тому числі і з боку Росії для того, щоб сепаратисти розмовляли, розмовляли з метою досягнення двостороннього припинення вогню, – сказав Клімкін. – А тристороння контактна група намагається зробити все, щоб продовжити цей досить складний, але тим не менше діалог щоб зберегти людські життя».

Київ каже, що готовий до припинення вогню і переговорів, але за умови припинення вогню з обох сторін, а не як було під час попереднього припинення вогню, яке було фактично одностороннім – лише з боку українських військ.

Нове попередження

Результатом останніх дипломатичних зусиль було також попередження з боку президентів Обами та Олланда Путіну, що Європа готова запровадити наступні – сильніші – санкції, якщо Москва не вдасться до негайних заходів з деескалації кризи на сході України.

Естонський прем’єр-міністр Тааві Рийвас, який перебуває у Франції з візитом і зустрічався з Олландом, наголосив на небезпеці дій Росії, яка порушує суверенітет України, спочатку відторгнувши Крим, а згодом надсилаючи в Україну через кордон військову техніку та живу силу для підтримки сепаратизму на Донбасі.

«Я гадаю, що вся Європа має бути стурбована, коли є спроба змінити кордони силою у 21-му столітті, і ми в жодному разі не повинні з цим миритися», – сказав глава уряду Естонії.

Київ також заручився підтримкою лідерів Заходу і в праві подальшого проведенням антитерористичної операції на сході за умов, коли озброєні сепаратисти будуть відмовлятися сісти за стіл переговорів або їхньої відмови припинити вогонь.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

XS
SM
MD
LG