Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари остаточно вирішили не співпрацювати зі владою анексованого Криму


Сімферополь – Меджліс кримськотатарського народу відкликає своїх представників у так званій владі анексованого Криму і радить співвітчизникам ігнорувати участь у виборах до кримського парламенту та місцевих органів влади цієї осені. Ситуація загострюється тим, що не всі дослухалися до рекомендацій Меджлісу. Як стало відомо, у першій п’ятірці партійного списку «Єдиної Росії» є один із членів представничого органу кримських татар.

Меджліс кримськотатарського народу скасував попереднє рішення про делегування своїх представників до органів кримської «влади». Чиновникам, які зараз обіймають посади у так званій «Раді міністрів Криму», порадили залишити свої крісла. Таким чином Меджліс офіційно розірвав свої стосунки з кремлівської владою анексованого півострова. Про це Радіо Свобода розповів заступник голови Меджлісу Наріман Джелял.

«Це політичне рішення як наслідок того, що співпраця з кримською владою не склалася. Тому що тих домовленостей, яких ми прагнули спільно з Радою міністрів, з кримським парламентом, ми досягнути не змогли», – сказав Наріман Джелял.

Слід додати, що з двох представників, які Меджліс делегував до так званої «влади» у квітні цього року, одного – а саме віце-прем’єра Ленура Іслямова – вже звільнено, інший – голова комітету у справах національностей Заур Смірнов – за власним бажанням залишив склад Меджлісу кримськотатарського народу. Тож це рішення для нього не буде обов’язковим для виконання.

Наступна постанова Меджлісу радила кримським татарам бойкотувати участь у виборах до кримського парламенту та місцевих органів влади, які за російським законодавством призначені на 14 вересня цього року. Але і тут не обійшлося без скандалу. Один із діючих членів Меджлісу Ремзі Ільясов, який раніше без погодження Меджлісу погодився на посаду віце-спікера у так званій «Державній раді» Криму, з’явився у першій п’ятірці партійного списку «Єдиної Росії» в Криму.

У коментарі для Радіо Свобода Ремзі Ільясов пояснив, що підсумком виборів стане будівництво твердої вертикалі влади Криму. І в разі відмови брати участь у виборах кримські татари одразу залишаться поза доступом до ухвалення важливих для життя громади рішень.

З ним не погоджується заступник голови Меджлісу Ахтем Чійгоз, який стверджує, що реалії Криму не залишають корінному народу можливості для захисту своїх прав.

«Це особисте його рішення. Тому що, як вам відомо, Меджліс кримськотатарського народу ухвалив рішення не брати участі у цих виборах, оскільки закон абсолютно не передбачає об’єктивності представництва кримськотатарського народу в органах влади для реального захисту прав кримськотатарського народу. Тому це на сумлінні Ремзі Ільясова», – сказав Ахтем Чійгоз.

Російська влада хоче зруйнувати систему Курултай-Меджліс – експерт

Розкол усередині представничого органу викликав неабияку реакцію у кримськотатарському середовищі. При цьому переважна частина, наприклад, користувачів соціальних мереж засуджує співпрацю Ільясова з так званою «владою».

Член Меджлісу Алі Хамзін каже, що рішення його колеги є порушенням внутрішніх правил, які існують у системі органів національного самоврядування.

«Чим би не аргументував він своє рішення, у нас система Курултай-Меджліс. І найголовніше у цій системі – можеш мати свою думку, доводити, закликати, але до того часу, поки не ухвалили загальне рішення», – каже член Меджлісу.

Водночас експерт, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що російська влада навмисно розколює Меджліс зсередини. На його думку, якщо кримські татари хочуть вижити як народ, вони мають протистояти намірам російської влади узяти під контроль або зруйнувати систему Курултай-Меджліс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG