Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт на Донбасі вступив у ризиковану фазу (європейська преса)


Чимало міжнародних експертів гостро критикують США та ЄС за їхню повільність і нерішучість у справі «примушування Росії до миру» в конфлікті з Україною. Аналітики кажуть, що було б «небезпечною помилкою вважати, що Путін вже відмовився від завоювання сходу України» та закликають Захід «посилити тиск на Кремль». Деякі впливові видання попереджають про небезпеку тривалої воєнної операції в Донецьку, коли це може бути вигідним лише Володимиру Путіну. Газети також інформують про телефонну розмову президента України Петра Порошенка з віце-президентом США Джозефом Байденом, коли Порошенко попередив Вашингтон, що Росія не бажає прямих переговорів з владою Києва, а Байден, у свою чергу, повідомив, що США виступають за притягнення Росії до міжнародної відповідальності за підтримку сепаратистів Донбасу.

Лондонський Economist вважає, що «сподівання на те, що нібито Володимир Путін відмовився від України, були б наївними» та закликає у своїй редакційній статті удвічі посилити тиск на Москву з метою паралізувати наміри Росії захопити схід України. Видання також вважає нісенітницею і небезпечними помилками твердження деяких західних спостерігачів про те, що «Путін нібито відмовився захоплювати Східну Україну, тому, мовляв, Захід має бути щасливим, не вимотуючи далі Росію своїми санкціями». Тут також наголошується, що, «навпаки, конфлікти на сході України перейшов у свою найбільш небезпечну стадію», бо «ціна битви за мільйонний Донецьк не лише у можливих великих людських втратах, але й у небезпеці для суверенітету України як держави». Путін й надалі стоїть на тому, як пише видання з Лондона, щоб «руйнаціями, хаосом, безладами, жертвами… зробити реінтеграцію Донбасу до складу України неможливою». Тому британський тижневик закликає Захід підтримати обіцянку президента України Петра Порошенка про терпіння Києва щодо Донецька «подвоєним нарощуванням санкцій проти Кремля». Видання переконане, що мета санкцій Заходу – це змусити Путіна відступити на сході України, де він продовжує підтримувати сепаратистів та озброювати їх. «Протягом останніх тижнів США і європейці висунули чимало ультиматумів до Кремля, але нічого не зробили, коли вони минули, відтак Петру Порошенкові не залишилось іншого вибору, як продовжувати його війну на сході». Наслідки мовчання Заходу посилюють трагедію України, яка може й надалі розширюватися, вважає лондонський Economist.

Відомий австрійський професор-міжнародник Еріх Рейтер пише на сторінках віденського видання Die Presse, що «Росія сьогодні кваліфікується знову як небезпечна сила, зокрема, для східних і південно-східних членів ЄС і НАТО». Рейтер вважає, що Путін вже переконався, як Захід виключає воєнні загрози, у відповідь на його віроломство в Україні (Криму), та вважає за краще обійти їх дискусіями, замість серйозної реакції. Дії Путіна в Україні, як наголошує австрійський професор, були для Заходу абсолютно неочікуваними, і він виявив безпомічність навіть в ситуації анексії частини української території. В ЄС, на думку Рейтера, прямо відмовляються визнавати, що дії Путіна – це намагання відновити політику войовничого націоналізму та керуватися лише своїми владними інтересами. Рейтер наголошує, що якраз керівництво Німеччини відіграє провідну роль в ЄС на користь Росії. Автор також вважає, що відповідь на питання, чи буде Росія у найближчому майбутньому повторювати насильницькі анексії на кшталт того, що робила в Криму, залежить лише від ступеня рішучості Заходу, де поки що лише США, як виглядає, готові створити проблеми росіянам всюди у світі, де тільки буде це можливо.

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що під час телефонної розмови з віце-президентом США Джо Байденом, президент України Петро Порошенко поінформував Вашингтон про відмову Росії до сьогодні вести прямі переговори з владою Києва щодо припинення конфлікту на сході України. Американська сторона, у свою чергу, заявила, що США виступають за притягнення Росії до міжнародної відповідальності за підтримку сепаратистів Донбасу.

Брюссельська EUObserver попереджає, що у п’ятницю Росія на переговорах у Брюсселі з ЄС та Україною щодо торгових аспектів Угоди про асоціацію Києва з ЄС «шукає нових вето на українську євроінтеграцію». Український дипломат заявив виданню, що «це є ще одним яскравим доказом реальних намірів Росії щодо України». А неназвана офіційна особа з ЄС наголосила, що в Брюсселі й надалі проти будь-яких вето Росії щодо відносин ЄС із Україною. Цей же дипломат також додав EUObserver: «Не впевнений, що ми зможемо поширити будь-який спільний документ після цієї зустрічі». Видання також нагадує, що у разі обіцяної Порошенком швидкої ратифікації Угоди з ЄС Верховною Радою, вона може негайно набути чинності, не чекаючи її ратифікації всіма 28 членами ЄС.

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG