Доступність посилання

ТОП новини

ЄС затверджує санкції проти ще 11 осіб через становище на Сході України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Європейський союз офіційно оголосив, що Рада ЄС сьогодні ухвалила рішення розширити ще на 11 осіб список тих, щодо кого застосують персональні санкції через їхні дії на підрив територіальної цілісності, суверенітету й незалежності України.

Таким чином, повідомили в Раді Європейського союзу, загальне число осіб, щодо яких застосовують санкції у зв’язку з підривом територіальної цілісності України, зростає до 72. Також у списку є дві компанії з Криму і Севастополя, які захопила у власність російська сторона після анексії українського півострова.

Сам список нових осіб, яким обмежать в’їзд до Євросоюзу і заморозять їхні можливі активи на його території, оприлюднять в суботу, і тоді ж ці санкції набудуть чинності, мовиться в повідомленні.

Раніше, у середу, коли рішення розширити список у ЄС розглянули у принципі, агентство Reuters повідомляло з посиланням на неназваного дипломата Євросоюзу, що цього разу в новому переліку переважно українські сепаратисти, а росіян, можливо, один чи двоє.

На попередньому саміті ЄС 27 червня лідери Євросоюзу попереджали, що можуть запровадити й суворіші санкції проти Росії, якщо вона не доможеться від проросійських сепаратистів в України припинення бойових дій у якийсь невизначений ближчий час. Серед вимог ЄС – гарантоване двостороннє припинення вогню під контролем ОБСЄ, повернення під контроль Києва всього кордону з Росією і звільнення всіх заручників та початок переговорів про втілення мирного плану президента України Петра Порошенка. Нові імена у списку стосуються осіб, які не виконали цих вимог.

Наступний саміт Євросоюзу планується на 16 липня; на ньому теж розглядатимуть питання про санкції.

Європейський союз, а також США давно погрожують Росії третім етапом санкцій, проти цілих секторів економіки, але час від часу змінюють умови, за яких його можуть запровадити, і щоразу відкладають цей крок.

XS
SM
MD
LG