Доступність посилання

ТОП новини

ЄС занепокоєний ув’язненням у Росії української військової льотчиці Савченко – речниця


Надія Савченко
Надія Савченко

Європейський союз висловлює стурбованість ув’язненням у Росії української військової льотчиці Надії Савченко, заявила у п’ятницю речник верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон Мая Коціянчич.

«Ми стурбовані ув’язненням українського військового пілота Надії Савченко, що відбулося після її викрадення бойовиками у Східній Україні. Ми сподіваємося, що розслідування звинувачень, висунутих Савченко, буде проведено у відповідності з нормами міжнародного права й у співпраці між урядами України та Росії, і ми сподіваємося, що рішення буде знайдено швидко», – відповіла вона на письмовий запит агентства УНІАН.

Надія Савченко, офіцер-льотчик, брала участь в антитерористичній операції як доброволець і потрапила в полон до сепаратистів під Луганськом 18 чи 19 червня. Днями з’ясувалося, що вона вже перебуває під вартою в Росії. Там вона звинувачена у причетності до загибелі під Луганськом російських тележурналістів, які, нелегально прибувши на територію України, у складі групи збройних бойовиків-сепаратистів висвітлювали їхній напад на українських військових. Російські слідчі твердять, що українську льотчицю затримали після того, як вона сама в’їхала до Росії «без документів під виглядом біженки». Українська влада заявляє, що Савченко викрали сепаратисти на Донбасі і потім передали російській владі. В Україні порушили кримінальну справу про викрадення Надії Савченко.

Мін’юст проситиме Раду Європи визнати українську льотчицю Савченко заручницею в Росії

XS
SM
MD
LG