Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову відкриває прикордонні пункти в зоні АТО


У Росії на кордоні з Україною пункти пропуску «Донецьк», «Гуково», «Новошахтинськ» відновили свою роботу, повідомляє вранці в суботу російське агентство «Інтерфакс-Південь» із посиланням на речника російських прикордонників.

Але, як сказав агентству речник прикордонного управління ФСБ Росії в Ростовській області Василь Малаєв, охочі перетнути кордон є тільки на пункті пропуску «Донецьк», на двох інших – «Гуково» і «Новошахтинськ» – людей немає.

Днями Росія закривала ці пункти зі свого боку через бойові дії, що точилися поруч на українській території.

Водночас із українського боку відповідні прикордонні пункти, що межують зі згаданими російськими, вже давно були закриті рішенням Кабінету міністрів, коли українські прикордонники втратили над ними контроль; частину цих пунктів Україна досі не контролює. Росія, яка за міжурядовою угодою мала закрити ці пункти зі свого боку, на порушення своїх зобов’язань не зробила цього і продовжувала пропуск у той час, як українські пункти контролювали проросійські сепаратисти. Ці пункти іноді закривалися на нетривалий час тільки тоді, коли біля них починалися бойові дії між українськими військами й сепаратистами.

Пункт пропуску «Донецьк» (Ростовська область Росії) межує з українськими «Ізварине», «Краснодарський» і «Сєверний», «Гуково» – з «Червонопартизанськом» і «Червоною Могилою», «Новошахтинськ» – із «Довжанським». Українські силовики останніми днями повернули собі умовний контроль за «Довжанським», «Червонопартизанськом» та «Ізвариним», але території далі за ними досі під контролем сепаратистів, і Україна не оголошувала про їхнє відкриття.

XS
SM
MD
LG