Доступність посилання

ТОП новини

Як «придністровський Берія» опинився в Донецьку


Бойовики угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним
Бойовики угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним
(Рубрика «Точка зору»)

Призначення нового віце-прем’єра з безпеки так званої «Донецької народної республіки» – мабуть, найбільша кадрова несподіванка останнього часу. Справа в тому, що всі діячі «ДНР» і «ЛНР» – нікому не відомі люди. До початку російської агресії проти України ніхто й не підозрював, що з Діда Мороза за викликом вийде «народний губернатор», а з «патріотичного політтехнолога» – цілий прем’єр-міністр. Губарєв, Болотов, Пушилін, Гіркін (Стрєлков), Бородай – всі вони пішаки в кремлівській грі, з кожного можна зробити міфологічний образ і за необхідності заховати назад в коробку.

Але Володимир Антюфеєв, якого Бородай представив як нового віце-прем’єра – людина зовсім іншого калібру і з абсолютно іншим рівнем зв’язків у російських спецслужбах. Його кар’єра почалася ще в останній період існування Радянського Союзу: тоді високопоставлений міліцейський начальник фактично курував нелегальну діяльність Ризького ОМОНу (ЗМОПу), який боровся з легітимною владою Латвії і з процесом відновлення незалежності країни. Серпень 1991 поставив крапку на цій діяльності. Разом зі змопівцями Антюфєєв, проти якого влада незалежної Латвії порушила кримінальну справу, біжить в Тюмень. У Росії йому дають нове доручення – сприяти закріпленню в відторгнутих від Молдови районах Придністров’я корупційно-авторитарного режиму Ігоря Смирнова.

Антюфеєв приїжджає до Тирасполя і незабаром під вигаданим прізвищем (Латвія оголосила його у міжнародний розшук й у Москві не бажали зайвих скандалів) стає міністром держбезпеки ПМР. МДБ Придністров’я – не просто радянський комітет держбезпеки, що знищує ворогів режиму і вичавлює з регіону все молдовське. Це ще й «дах», що допомагає перетворенню Придністров’я в корупційну «чорну діру», мекку для контрабандистів і злочинців. Генерал придністровської держбезпеки Антюфеєв – в центрі цього процесу. Поряд із президентом Ігорем Смирновим він стає найбільш одіозним представником режиму провінційних контрабандистів. І найжорстокішим. Його ненавидять не тільки в Кишиневі, а й у самому Тирасполі, називають «придністровським Берією». Після краху режиму Смирнова новий президент Євген Шевчук знімає Антюфеєва з посади і колишній всесильний фаворит знову біжить до Росії. У Тирасполі проти нього порушено вже другу кримінальну справу.

Але при всьому цьому Антюфеєв – не просто пересічний шахрай. Він людина системна і його поява в Донецьку – ініціатива вищого керівництва російських спецслужб. Шпана з «ДНР» просто потребує серйозного куратора, який точно розуміє, як знищувати «ворожу агентуру» і боротися з інакомисленням – Придністров’я Антюфеєв зачистив зразково й жорстоко. До того ж новий віце-прем’єр – контрабандист зі стажем. І ті, хто послав його в Донецьк, можуть думати ще й про особисте збагачення під час війни – а хто краще за Антюфєєва розуміє, як це забезпечити?

Віталій Портников журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG