Доступність посилання

ТОП новини

МЗС знову критикує чергові провокації на кордоні з Росією і очікує на оцінку світової спільноти


Міністерство закордонних справ висловило у суботу категоричний протест і направило ноту МЗС Росії у зв’язку з «черговими кричущими фактами провокаційних дій на українсько-російському державному кордоні», повідомила прес-служба міністерства.

«Очікуємо, що міжнародне співтовариство дасть неупереджену оцінку діям російської сторони, які призводять до загострення ситуації на сході України, та посилить тиск на Кремль, щоб змусити його припинити реалізацію насильницьких планів щодо України», – мовиться в заяві.

Ідеться про те, що в ніч на суботу, як кажуть в МЗС, із району населеного пункту Куйбишево Ростовської області Росії відбувся мінометний обстріл пункту пропуску «Маринівка». Крім того, протягом того дня були зафіксовані декілька випадків порушення повітряного простору України безпілотними літальними апаратами, які залітали з боку Росії.

Незважаючи на неодноразові звернення від української сторони, прикордонна служба ФСБ Росії не вживає ніяких заходів, щоб запобігти численним порушенням державного кордону України озброєними особами та військовою технікою з території Росії, заявляють в МЗС.

«Російська сторона цинічно не помічає, що від рук підтримуваних нею терористів гинуть українські військовослужбовці та мирне населення України. Натомість в одному з листів на адресу Державної прикордонної служби України російські прикордонники привернули увагу до загибелі домашніх тварин унаслідок нібито вибуху артилерійського снаряду на території Росії на глибині 500 метрів від українсько-російського кордону», – мовиться в заяві.

Українська сторона категорично вимагає від російської влади припинити такі провокації на кордоні і «всебічну підтримку терористичних збройних формувань у східних областях України», наголошують в МЗС України.

У п’ятницю міністерство вже скаржилося на те, що «російська сторона продовжує надавати підтримку терористам і заохочує їх до ще більш рішучих злочинних дій, унаслідок яких гинуть українські військові та мирне населення України». Зокрема, в заяві висловлено рішучий протест проти чергових фактів порушення російською стороною державного кордону України.

Такі порушення вже не раз ставалися й раніше. Днями українські силовики, скаржачись на численні попередні порушення повітряного простору України авіацією з Росії в регіоні антитерористичної операції, обіцяли, що наступного разу порушників будуть збивати, але ці порушення продовжуються.

Раніше Росія кілька разів скаржилася на влучання снарядів чи мін із українського боку кордону по російській території. В кількох із таких випадків українські силовики відповідали, що не вдавалися до артилерії, тобто постріли здійснили самі проросійські сепаратисти, які теж мають власну артилерію. Крім того, українські військові припускають, що сепаратисти свідомо ведуть обстріли українських позицій із боку російського кордону, щоб спровокувати вогонь у відповідь у напрямку Росії.

XS
SM
MD
LG