Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат льотчиці Савченко вірить у її звільнення шляхом обміну


Марк Фейгін, адвокат
Марк Фейгін, адвокат

Рим – У середу російський адвокат Марк Фейгін має вперше відвідати свою підзахисну українку Надію Савченко, яка перебуває в слідчому ізоляторі міста Воронежа. За його словами, слідчі не повинні перешкоджати цій зустрічі, оскільки захисник має відповідний ордер. Про нові подробиці довкола справи Надії Савченко пан Фейгін розповів кореспонденту Радіо Свобода в Римі. Там адвокат брав участь у слуханнях в італійському парламенті щодо порушення прав людини в Україні.

Марк Фейгін налаштований оптимістично і вірить, що українська льотчиця буде звільнена. Росія може обміняти Надію Савченко, сподівається адвокат.

Я не розумію, чому російська сторона не може відпустити Надію Савченко в обмін за щось?
Марк Фейгін

«Я просто вірю, що може статися обмін. Українська сторона щораз затримувала російських журналістів чи ще когось і відпускала їх потім. Відомі історії із тележурналістами медіакомпанії «LifeNews» або каналу «Звезда». Я не розумію, чому російська сторона не може відпустити Надію Савченко в обмін за щось?», – зазначає Марк Фейгін.

Захищати українку йому допомагають також відомі в Росії адвокати Микола Полозов та Ілля Новіков. Але, як повідомив Марк Фейгін, у справі з’явився ще один захисник, ймовірно, «ставленик» російських спецслужб. Це звичайна практика в Росії, каже адвокат. Подібне траплялося, коли він захищав учасниць гурту Pussy Riot та екологів судна Arctic Sunrise.

Спецслужби Росії намагатимуться завадити основному захисту у справі Савченко – адвокат

«Згідно із російським законом, якщо у затриманого немає родичів, то його довірливою особою для пошуку адвоката може стати стороння людина. Я думаю, російські спецслужби використовують нині саме цю ситуацію, – продовжує пан Фейгін, – і, можливо, будуть намагатися, підсунути когось свого, хто б протидіяв основному захисту у справі Надії Савченко».

Захисник Фейгін, якого найняла родина Надії Савченко і затвердив МЗС України, у середу має зустрітися із підзахисною льотчицею. Російський адвокат сказав, що домагатиметься і допуску до затриманої українського консула.

Cлідство, як ми бачимо, не зацікавлене допускати будь-якого спілкування
Марк Фейгін

«Теоретично вона (Надія Савченко – ред.) може зустрітися і з родичами, однак таке право їй може надати лише слідчий. А слідство, як ми бачимо, не зацікавлене допускати будь-якого спілкування», – додав Марк Фейгін.

Російський юрист поки поверхово обізнаний зі справою затримання української громадянки. Деякі документи йому передали із консульства України в Росії. На думку адвоката, Надію Савченко до Росії з України переправили незаконно.

«Уявити, що вона (Надія Савченко – ред.) добровільно перетнула українсько-російський кордон – у це важко повірити. І цьому наразі немає жодних підтверджень. Це лише заяви слідчого комітету. За моїми даними, члени угруповання «ЛНР» її просто передали російським спецслужбам», – каже захисник Фейгін.

Військовий пілот Надія Савченко, потрапивши у червні в полон бойовиків на Донбасі, згодом опинилася у слідчому ізоляторі російського Воронежа. Там її звинувачують у причетності до вбивства російських журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG