Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк доручив узгодити скорочення споживання газу промисловістю


Через припинення Росією постачання Україні газу, Київ шукає можливості для розширення реверсного постачання палива. Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Відтак, керівник уряду доручив Міністерству палива і енергетики узгодити з промисловим сектором обсяги скорочення споживання газу у 2014 році.

«Якщо газ закритий, значить, він закритий. Ми з ними (Росією) судимося. Постачаємо газ за реверсом, але його не вистачає. У сховищах накопичили 14 мільярдів кубів. Знайдемо джерело, будемо постачати (промисловості), не знайдемо – будемо виживати у важких умовах. Ви повинні до цього готуватися», – зазначив прем’єр.

Арсеній Яценюк наголосив, що в цьому питанні уряд готовий враховувати особливі потреби низки галузей, передовсім, металургії, хімпрому та виробників скла.

НАК «Нафтогаз України» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі. Це стало реакцією на позов російського газового монополіста, який у понеділок також подала до цієї судової інстанції російська сторона.

«Нафтогаз України» вимагає у «Газпрому» повернути 6 мільярдів доларів переплати за газ у 2010 році.

Водночас російський газовий монополіст вимагає оплати «Нафтогазом України» боргу обсягом 4,5 мільярда доларів «у зв’язку з невиконанням контракту».

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубометрів.

XS
SM
MD
LG