Доступність посилання

ТОП новини

Україна може стати союзником НАТО без вступу в Альянс − Клімкін


Україна, Молдова і Грузія можуть стати союзниками НАТО, не набувши членства в цій організації. Про це в ефірі «Громадського телебачення» повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

За його словами, на саміті НАТО, який відбудеться на початку вересня в Південному Уельсі, буде визначено рамки співпраці Північноатлантичного альянсу з Україною, Молдовою і Грузією.

Мова йде про те, що НАТО може залучити в простір безпеки країни, які формально не є членами Альянсу чи не можуть ними стати.

«НАТО каже, що ми готові розглянути ідеї про притягнення простір безпеки країн, які не є членами Альянсу і не можуть стати членами НАТО, або за власним бажанням, або не відповідають критеріям. Майбутній саміт НАТО, який пройде на початку вересня в Південному Уельсі, визначить рамки», − повідомив міністр.

«Чи дозволить таке союзництво використовувати всі можливості Альянсу, це питання набуття членства в НАТО. Але це точно дозволить нам використовувати нові можливості. Які саме, ми будемо знати після саміту», − додав Клімкін.

Останнім часом, після початку російської агресії проти України, в державі все гучніше лунають думки про необхідність вступу України до Північноатлантичного союзу. На Заході, знаючи про різко негативне ставлення Росії до перспективи вступу України до НАТО, заявляють, що зараз розмови про це не на часі.

2010 року, відразу після приходу до влади тодішнього президента Віктора Януковича, Україна офіційно відмовився від попереднього курсу на вступ до НАТО. Це рішення чинне досі.

Вступ країни до НАТО не вимагає згоди більшості її населення. Із країн-членів НАТО тільки дві – Угорщина і Словенія – проводили напередодні вступу референдум про це; всі інші вступали без отримання окремої згоди народу.

XS
SM
MD
LG