Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування катастрофи «Боїнга-777» має розпочатися негайно – Обама


Президент США Барак Обама
Президент США Барак Обама

Міжнародне розслідування причин катастрофи «Боїнга-777», який впав на Донеччині має розпочатися негайно і всі сторони, які беруть у ньому участь мають отримати повний доступ до місця катастрофи. Про це заявив президент США Барак Обама під час сьогоднішнього виступу у Вашингтоні щодо ситуації в Україні.

«Президент України Порошенко заявив про створення демілітаризованої зони навколо місця падіння літака. Але, на жаль, проросійські сепаратисти, хто контролює цю територію, блокують розслідування. Вони періодично заважають міжнародним експертам потрапляти на місця катастрофи. Коли фахівці наближаються, вони відкривають вогонь у повітря. Сепаратисти забирають докази з місця трагедії», – зазначив Барак Обама.

Президент США сказав, що вітає заяви президента Росії Володимира Путіна про те, що той підтримує проведення незалежного міжнародного розслідування причин катастрофи «Боїнга-777». Але, зазначив Барак Обама, потрібні не слова, а «дії».

Сьогодні президент України Петро Порошенко дав доручення припинити бойові дії у 40-кілометровій зоні навколо місця катастрофи літака «Боїнг-777», щоб забезпечити експертам можливість роботи.

Порошенко заявив, що, збивши літак, бойовики вчинили три злочини – терористичний акт запуску ракети по цивільному літаку, знущання над тілами загиблих, зокрема, їхнє переміщення, а також знищення доказів та перешкоджання діяльності не лише української слідчої комісії, а й міжнародних експертів, які працюють у складі комісії ІСАО.

Президент вкотре наголосив, що представники країн, чиї громадяни постраждали в трагедії літака, запрошені до роботи в комісії для того, щоб здійснити максимально прозоре розслідування обставин трагедії.

Літак авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», що летів рейсом Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), зазнав катастрофи 17 липня на сході України. СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею «теракт». Крім того, СБУ опублікувала перехоплені записи розмов, із яких випливає, що літак збили саме бойовики. СБУ також заявляє, що має й докази, що доставленими для цього з Росії зенітно-ракетними комплексами «Бук» керували російські військові фахівці.

На борту літака перебували 298 людей, зокрема 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

XS
SM
MD
LG