Доступність посилання

ТОП новини

Кремлівська брехня. Що росіяни знають про трагедію «Боїнга» зі своїх медіа?


Російські державні ЗМІ масово почали використовувати слова начальника Головного оперативного управління Генштабу Росії Андрія Картополова з прес-конференції, присвяченої катастрофі літака малайзійських авіаліній рейсу MH17 на Донеччині. Щонайменше одну з його заяв можна одразу назвати неправдивою. Тим часом, російські ЗМІ все ще продовжують поширювати теорії змов і появу «нових доказів» винних у цій катастрофі.

Картополов продемонстрував російські дані щодо повітряної обстановки в районі Донецька в четвер, 17 липня, коли був збитий малайзійський літак. За його словами, того дня між 17:10 і 17:30 за московським часом у повітрі над Донеччиною перебували три цивільні літаки, які виконували регулярні рейси.

При цьому Картополов заявив, що російські засоби контролю повітряної обстановки також зафіксували набір висоти літаком українських ВПС, імовірно Су-25, в напрямку малайзійського «Боїнга» на відстані трьох-чотирьох кілометрів, розповів

«За своїми характеристиками, Су-25 здатен короткочасно досягати висоти 10 кілометрів. До складу його штатного озброєння входить ракета класу повітря-повітря Р60, яка здатна захоплювати і вражати ціль на відстані до 12 кілометрів, а гарантовано – на дальності до п’яти», – повідомив Картополов.

Однак, за інформацією про літак Су-25 на офіційному сайті виробника, компанії «Сухой», зазначено, що практична висота літака є лише 7 кілометрів. Більше того, літак може досягнути цієї висоти лише «без підвісок», тобто без контейнерів для перевозки бомб чи розвідувальної техніки.

Цікаво, що сторінка російської Вікіпедії, присвячена Су-25, була одразу ж змінена, хоч і не надовго. Невідомі написали, що практична висота літака є не 7, а 10 кілометрів, а максимальна висота бойового застосування є не п’ять, а дев’ять кілометрів.

Стаття в Вікіпедії про Су-25 (історія правок)
Стаття в Вікіпедії про Су-25 (історія правок)

Російські теорії змов

Тим часом, російські державні ЗМІ продовжують публікувати усілякі версії падіння літака малайзійських авіаліній.

Російський державний телеканал «Россия-1», наприклад, в одному зі своїх репортажів зібрав цілу низку версій падіння літака, який прямував з Амстердама до Куала-Лумпура. Хоча ці версії більше схожі на теорії змов.

По-перше, журналіст-автор сюжету, навівши закони аеродинаміки, заявляє, що літак могли збити ще у небі над дніпропетровською областю, де губернатором є ніхто інший, як Ігор Коломойський, кого в Росії називають «кримінальною постаттю», який побудував свій бізнес «на крові».

По-друге, українська сторона є відповідальною за те, яким маршрутом летів «Боїнг».

«Ще три дні тому той самий рейс, Амстердам – Куала-Лумпур, пролітав над Східною Україною по спеціальному повітряному коридору для повітряної авіації, – розповідає журналіст. – Цього разу лайнер був спрямований північніше від колишнього маршруту. Саме на вимогу українських диспетчерів літак летів на висоті меншій, ніж того вимагав план його польоту».

По-третє, українські військові начебто збили літак через те, що він був схожий на російський, і українці сприйняли його за шпигуна. Це схоже на версію, якою оперували раніше – збити, начебто, планували літак Путіна, який пролітав поруч, але через схожість двох лайнерів, українські військові нібито поцілили в літак рейсу MH17.

Таких теорій змов з’являється з кожним днем дедалі більше.

Москвичі про катастрофу «Boeing-777»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG