Доступність посилання

ТОП новини

Більдт: Європа опинилася у вкрай небезпечному становищі через дії Росії


Карл Більдт
Карл Більдт

Росія порушила всі свої зобов’язання впродовж останніх трьох місяців і далі нарощує поставки важкого озброєння через кордон, заявив у Брюсселі міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

«Сьогодні Європа опинилася в найскладнішому й найнебезпечнішому геостратегічному становищі за моєї пам’яті», – відзначив шведський міністр. За його словами, у довгостроковій перспективі «кримський прецедент» є дуже небезпечним.

«Росія порушила всі свої зобов’язання впродовж останніх трьох місяців. Починаючи з кінця червня, коли відбулася Європейська рада, ми бачимо суттєве збільшення поставок танків, зенітно-ракетних установок, ракет, літальних апаратів до так званих проросійських сепаратистів на сході України. Збиття малайзійського авіалайнера – це наслідок усіх цих дій», – наголосив міністр.

«Я особисто бачив вчора підтвердження того, що вулицями Донецька рухаються десятки танків Т-64. Ви не можете купити їх у місцевому продуктовому магазині. Ми знаємо, звідки вони з’являються. Вони перекидаються через кордон усупереч нашим вимогам і зобов’язанням Росії», – додав Карл Більдт.

За його переконанням, Захід має залишитися єдиним. Якщо американці і європейці діятимуть разом, то зможуть справитися з цією ситуацією, наголосив Більдт. «Якщо ми будемо слабкими і розділеними, то це буде ще небезпечніше», – відзначив очільник шведського зовнішньополітичного відомства.

Очікується, що за підсумками свого сьогоднішнього засідання Рада міністрів закордонних справ ЄС вимагатиме від Росії вплинути на підтримуваних нею сепаратистів і забезпечити доступ органів розслідування й місії ОБСЄ до місця катастрофи малайзійського авіалайнера. Голови дипломатичних відомств країн ЄС також мають намір прискорити процес ухвалення розширених списків осіб і компаній, що підтримують дії проти України чи спонсорують російських можновладців, відповідальних за війну проти України. Якщо Росія не дослухається до чергових закликів ЄС припинити поставки зброї бойовикам в Україні, то в Євросоюзі обіцяють запровадити нові суттєві санкції без жодних зволікань.

XS
SM
MD
LG