Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині попрощались з бійцями батальйону «Айдар»


Сили антитерористичної операції продовжують наступ, бої тривають зокрема довкола Луганська. Від бойовиків вже звільнено кілька населених пунктів області, один з останніх – Сєверодонецьк, де нині майоріє український прапор. Тим часом, за даними міськради Луганська, за минулу добу в результаті сутичок з бойовиками троє людей загинули, 10 поранені. Кореспондент Радіо Свобода потрапив у розташування добровольчого батальйону «Айдар». Сьогодні на базі батальйону біля Старобільська попрощалися з п’ятьма бійцями, які загинули за останні два дні в результаті боїв з бойовиками.

За останні два дні через введення боїв з сепаратистами поблизу Луганська загинуло шестеро бійців батальйону «Айдар», ще близько 30-ти отримали поранення. Сьогодні на базі батальйону біля Старобільська попрощалися з п’ятьма бійцями, тіло ще одного відвезли на Луганщину напередодні. Серед загиблих вихідці з Києва, Луганщини, Харківщини та двоє з Волині. Їхні імена розміщено на сторінці батальйону «Айдар» у Facebook.

​Найбільшим успіхом українських силовиків за минулі години стало звільнення від сепаратистів Сєверодонецька Луганської області. Під контролем бійців АТО зараз перебувають усі життєво важливі об’єкти міста. Правоохоронці перебувають у будівлі міської ради, міськвідділі міліції та місцевому управлінні по боротьбі з організованою злочинністю. Крім того, будівля СБУ теж зайнята українськими силовиками.

Відео ресурсу informator.lg.ua в YouTube

Нині тривають бої поблизу Луганська та Лисичанська. Як розповіли у штабі батальйону «Айдар», напередодні ввечері поблизу Лисичанська відбувся танковий бій між українськими силовиками і сепаратистами, останні готують до оборони Алчевськ – одне з найбільших міст у Луганській області.

За словами кореспондента Радіо Свобода, який перебуває у місці розташування батальйону, бойовий дух в хлопців з «Айдару» залишається високим, на забезпечення спорядженням не жаліються, хоча й додають, що могло б бути і кращим.

Заступник командира батальйону повідомив, що бої за Лисичанськ можуть бути не менш складними, ніж бої за Слов’янськ, тож від підкріплення не відмовилися б. Рішення Верховної Ради про часткову мобілізацію до війська сприйняли схвально (йдеться зокрема про часткову мобілізацію на території 24 областей і Києва протягом 45 днів – ред.), хоча визнають – із запізненням.

Луганчани виїжджають, «симпатії» змінюються

Попри успіхи українських силовиків із визволення Луганщини від сепаратистів, активна міграція місцевого населення не припиняється. До прикладу, лише минулої доби у потязі «Харків-Сватове» у двох вагонах невеликого складу їхали винятково ті, хто називають себе «біженцями», проїзд для цих людей до Харкова було організовано не за квитками, а за списками еменесників.

Водночас настрої місцевого населення змістилися в бік симпатій до українських військових. Навіть у Старобільську, де 11 травня відбувся так званий «референдум» про створення «Луганської народної республіки» проявів сепаратизму не помітно, однак місцеві жителі не виключають – проросійські прихильники могли просто причаїтись.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG