Доступність посилання

ТОП новини

Донбас розчарувався у Путіні і радикалізувався?


Інфографіка групи «Рейтинг»
Інфографіка групи «Рейтинг»

Сепаратистські настрої на Донбасі за останні чотири місяці зросли на шість відсотків. Такими є результати соціологічного опитування групи «Рейтинг». Наразі, згідно з опитуванням, у регіоні є паритет між тими хто підтримує відокремлення регіону і виступає за цілісність України. На думку директора групи «Рейтинг», радикалізацію настроїв могло спричинити відключення українських каналів і кампанія дезінформації, яку проводять російські ЗМІ. Але, деякі інші експерти наголошують: наразі немає підстав говорити про зростання сепаратистських настроїв на Донбасі.

Згідно із результатами соціологічного опитування групи «Рейтинг», 37% мешканців Донбасу підтримують відокремлення регіону від України. 35% – виступають проти відокремлення, ще 27 – не визначилися. Ці результати дещо відрізняються від тих, які група «Рейтинг» отримала у березні. Тоді серед мешканців Донецької і Луганської областей прихильників відокремлення було 31%, проти цього виступали 56% донбасівців, і 13% було таких, що не визначилися. (Цього разу опитування у регіонах, де наразі триває активна фаза антитерористичної операції не проводилося).

Зростання сепаратистських настроїв пов’язане із тим, що після відключення українських каналів у великій частині Донбасу, мешканці регіону споживають інформацію лише з російських мас-медіа, які провадять потужну дезінформаційну кампанію проти України, а Київ у цьому випадку програє інформаційну війну. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив директор групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

«Певна частина Донбасу позитивно ставиться і довіряє інформації, яку отримує від сепаратистів, від представників «ДНР» і «ЛНР», а також від російських телеканалів. Тож їхнє бачення формується з таких джерел. І на такому тлі українська влада програє інформаційну кампанію, де потрібно було б, безумовно, заборонити російське телебачення, намагатися всіляко поширювати власну інформацію на Донбасі. Україна мала б займатися контрагітацією», – вважає соціолог.

Інфографіка групи «Рейтинг»
Інфографіка групи «Рейтинг»

Сепаратистські настрої з’явилися не тепер – Антипович

Багато років Донбасу розповідали, що він годує країну, і що всі їм зобов’язані. Вони мали свого президента, вихідця з Донбасу
Олексій Антипович

Олексій Антипович наголошує, що сепаратистські настрої на Донбасі з’явилися не зараз. «Багато років Донбасу розповідали, що він годує країну, і що всі їм зобов’язані. Вони мали свого президента, вихідця з Донбасу. А тут все взяло і зникло… Тож настрої громадської думки радикалізувалися. А плюс їх ще розкачали. І тепер ми маємо нинішню картину, коли на Донбасі є чистий паритет щодо України, бути Донбасу в Україні чи не бути. Зараз абсолютно рівнозначна цифра людей на Донбасі говорить і так, і ні», – говорить Антипович.

Робити висновки на підставі одного соціологічного дослідження не варто, зазначає соціальний психолог Олег Покальчук. «Це припущення, яке може мати місце на підставі того, що люди інстинктивно відсахуються від якоїсь ситуації, яка їм здається надмірно драматичною і, відповідно, якщо вони ізолюються від неї, то вона зникне. Це дитяча поведінка, коли дитина при палаючій хаті лізе під ліжко», – пояснює Покальчук.

Інфографіка групи «Рейтинг»
Інфографіка групи «Рейтинг»

Донбасівці вважають, що Путін їх зрадив – Клюжев

Донецький політолог Олександр Клюжев також говорить, що не бачить зростання сепаратистських настроїв у регіоні. «Як мешканець цього регіону, я не бачу передумов для зростання сепаратистських настроїв. Скоріше, навпаки. Проросійська група, яка має сепаратистські настрої, відчуває значне розчарування. І, враховуючи, що на певній території Донбасу відбуваються широкомасштабні воєнні дії, то навіть ті люди, які асоціюють себе з Росією, вважають, що вона їх зрадила, не забезпечила спокійного переходу до інтеграційного процесу двох областей з Росією. Тому, чесно кажучи, я не бачу підстав думати, що там можуть зростати проросійські настрої», – наголошує донецький політолог.

Між тим, результати опитування Київського міжнародного інститут соціології (КМІС), оприлюднені на початку місяця, засвідчили обвал рейтингу президента Росії Володимира Путіна на Донбасі. Наразі його підтримує 36,5%, тоді як рік тому його рівень підтримки у Донецькій і Луганській областях становив 67%.

Соціологічні опитування показують і зміну ставлення росіян до ситуації на сході України. Згідно з результатами Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), за кілька місяців збройного конфлікту ставлення громадян Росії до угруповань «ДНР» та «ЛНР» змінилося: кількість бажаючих приєднати Донбас до Росії скоротилася на третину, а кількість прихильників визнання незалежності цих територій зросла вдвічі. Опитані приблизно порівну розділилися у питанні позиції Росії щодо конфлікту в Україні. 35% вважають, що Росії «потрібно виступити у ролі посередника і організувати діалог київської влади та мешканців Донбасу». 30% вважають, що потрібно підтримувати сепаратистів, 28% поділяють позицію невтручання в українську кризу.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG