Доступність посилання

ТОП новини

Нідерландці в день жалоби зустріли перші тіла загиблих із «Боїнга»


Нідерландці зустріли тіла загиблих із «Боїнга»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Два військові літаки з першою партією тіл загиблих приземлилися в середу в нідерландському аеропорту Ейндховена. Зворушлива траурна церемонія з участю королівського подружжя, лідерів уряду була одним з найважливіших моментів цього дня, оголошеного днем скорботи по всіх Нідерландах.

Перші тіла жертв збитого в українському небі пасажирського літака рейсу MH17 повернулися в Нідерланди. Як кажуть експерти, їхні обстеження та аналізи можуть тривати декілька місяців.

Нідерландці найбільше постраждали від трагічної катастрофи, втративши аж 193 співвітчизників. Як тут кажуть, боляче кожному громадянинові, мовби майже кожна родина мала когось із близьких чи віддалених родичів або знайомих, що не повернулися з фатального авіарейсу.

Характерно, що нинішній загальнодержавний траур – перший з часів похорону королеви Вільгельміни у грудні 1962 року.

В різних частинах Нідерландів відбувалися хвилини мовчання, в офіційних установах виголошувалися короткі промови та було чути відлуння церковних дзвонів декілька разів протягом дня.

Прибуття з України першої півсотні тіл загиблих до аеропорту Ейндховена стало кульмінаційним моментом. Король Віллем-Александер з королевою Максімою, прем’єр-міністр Марк Рютте та інші лідери уряду, а також представники держав, громадяни яких загинули у збитому пасажирському літаку на сході України, взяли участь у короткій жалобній церемонії.

В містах, особливо у Ейндховені, відчувалася атмосфера напруженості. Як цю трагедію переживають пересічні нідерландці, Радіо Свобода пояснила працівниця місцевої мерії Марнел Брюер.

Багато нідерландців мають відчуття, що їхні люди стали жертвами чогось на кшталт жахливої терористичної атаки
Марнел Брюер

«Багато нідерландців мають відчуття, що їхні люди стали жертвами чогось на кшталт жахливої терористичної атаки. І це їх тим більше дуже глибоко вразило, бо всі зазвичай знають: Нідерланди – це симпатичне й спокійне місце на планеті. І зненацька вони були втягнута в ті міжнародні агресивні речі, що нині діються», – каже ця нідерландка літнього віку, додаючи, що основне відчуття від того, що трапилося – це шок.

Повертаючись до подій в аеропорту Ейндховена, тіла жертв звідти відправили до військової лабораторії, що на півдні Амстердама. Ідентифікація останків, кажуть фахівці, може тривати до декількох тижнів.

Що ж до військових літаків, які їх транспортували з Харкова, то вони якнайшвидше знову взяли курс на Україну, щоб продовжити збір домовин аж до повного вивезення усіх 298 жертв зі збитого літака в регіоні, контрольованому бойовиками угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG