Доступність посилання

ТОП новини

Реформи «Нафтогазу» – шлях до зменшення газової залежності?


Голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв
Голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв

Київ – Реверс газу до України зменшується, як припускають в уряді, через тиск російського «Газпрому». В нинішніх умовах енергетична безпека України неможлива без реформування газового сектору за європейським зразком, вважає голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв. На його думку, реформи потягнуть збільшення прибутковості галузі та прихід в Україну західних газопостачальних компаній. Експерти – більш стримані у своїх прогнозах.

Юрій Продан
Юрій Продан

Україна стала отримувати менше газу реверсом із Європи, ніж два тижні тому, констатує міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

Тим часом, за даними Міненерговугілля, Україна має у сховищах 14,5 мільярдів кубометрів газу, однак повинна накопичити ще близько 6 мільярдів – для проведення опалювального сезону.

В уряді заявляли, що хочуть до зими збільшити підземні газові запаси, заощаджуючи і газ власного видобутку, і той, який дає реверс із Європи.

«Ми думаємо, тимчасове скорочення газу за реверсом пов’язане з певними діями російського «Газпрому». Ви чули ті погрози, які лунали на адресу європейських компаній стосовно того, що цей реверс незаконний», – заявив журналістам Юрій Продан.

Він уточнив, що пропускна спроможність нинішніх реверсних газогонів – близько 18 мільйонів кубометрів на добу (за рік такий потік може дати 4,5-7,5 мільярдів кубометрів), а на сьогодні реально проходить удвічі менше.

Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв називає більш конкретні причини зменшення реверсу.

«Угорщина зменшила подачу газу до України, через те, що вирішила накопичувати його у своїх сховищах, побоюючись перебоїв у постачанні цього ресурсу з Росії. Гадаю, ця проблема тимчасова, ми працюємо над збільшенням реверсу», – запевняє Коболєв.

У зв’язку з цим очільник Міненерговугілля Юрій Продан має намір вирушити до Брюсселя для зустрічі з єврокомісаром з енергетичних питань Ґюнтером Еттінґером, де, зокрема, обговорить можливість збільшення реверсу.

Більшість фахівців сходяться на тому, що найбільші технічні можливості для реверсу в Україну має Словаччина: її газогони здатні подавати в Україну понад 10 мільярдів кубометрів газу на рік, а це половина від звичайних українських потреб в імпортному газі. Однак до сьогодні реверс зі Словаччини не відбувався, хоча український та словацький уряди підписали 28 квітня Меморандум про співпрацю у сфері організації реверсних поставок газу. Реверс розпочнеться 1 вересня цього року, запевнив Юрій Продан, посилаючись на інформацію, отриману 23 липня від словацьких партнерів.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Те, що Угорщина змушена заповнювати власні спорожнілі сховища, а не продавати газ Україні, підтверджує і енергетичний експерт Юрій Корольчук. Він прогнозує, що угорці зроблять запаси й поновлять реверс до України не раніше серпня. Що ж до словацького потоку, то він не буде одразу великим, оскільки для великого реверсу словацькі газогони треба реконструювати. Чиїм коштом це робитимуть – в ЄС досі не визначилися, підсумовує експерт.

Що зробить «Нафтогаз» прибутковішим і «дорожчим»?

Європейські газові компанії, зокрема й ті, що здійснюють реверс, більше зацікавляться Україною, якщо зросте інвестиційна привабливість її ГТС та підземних сховищ, вважають у «Нафтогазі».

Українська газотранспортна система, на думку експертів із оцінювання активів, може коштувати 25-35 мільярдів доларів, заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Таку різницю в цифрах посадовець пояснив залежністю від того, скільки можна заробити на українському газогоні.

Глава «Нафтогазу» також додав, що вартість компанії «Укргазвидобування» теж сильно залежить від її заробітків, які визначаються тарифами на газ.

«За нинішньої ціни на газ (за якою в Україні його продають видобувники – ред.), «Укргазвидобування» коштує максимум один мільярд доларів. А якщо зробити ціну комерційною, то вартість може перевищити 10 мільярдів, – зазначив він.

«Нафтогаз» розділити і заробляти?

Реформи, які планує український уряд, мають підняти рентабельність «Нафтогазу», щонайменше до бездотаційного рівня, пояснив журналістам Андрій Коболєв. Для цього, за словами керівника компанії, Україна має розділити «Нафтогаз» на компанії з різною спеціалізацією та підвищити ціну на газ українського видобутку.

Натомість компанії-оператори матимуть у своєму складі й приватних акціонерів. Російського «Газпрому» серед них не буде
Андрій Коболєв

«Газотранспортною системою, транзитом – опікуватиметься одна компанія, підземними газосховищами – інша. Це максимізує прибутки ГТС. Сховища – це інший бізнес, оскільки різні компанії зможуть купувати газ, коли ціна на нього є вигідною, і зберігати у сховищах. Такий розподіл ­передбачений європейськими нормами, зокрема – «Третім енергетичним пакетом ЄС». Труба та сховища на 100% знаходитимуться у власності держави. Натомість компанії-оператори матимуть у своєму складі й приватних акціонерів. Російського «Газпрому» серед них не буде. Навіть якщо він перекупить акції в когось іншого – держава зможе заблокувати таку угоду, якщо новий власник її не влаштовує», ­– запевнив Коболєв. І повідомив, що уряд вже подав до парламенту законопроект, який передбачає такі реформи газового сектору.

В умовах, коли Росія фактично припинила постачання газу в Україну, і спір щодо ціни блакитного палива розглядає Стокгольмський арбітраж – лише реформування газового ринку дасть змогу стабільно пройти опалювальний сезон та зменшити споживання газу, вважає голова правління «Нафтогазу».

Приєднання українського газового ринку до ринку ЄС дозволить європейським компаніям отримати доступ до українських споживачів
Андрій Коболєв

«Приєднання українського газового ринку до ринку ЄС дозволить європейським компаніям отримати доступ до українських споживачів, заробляти тут гроші. А це означатиме більшу диверсифікацію постачання газу, кращі умови, більшу прозорість та прибутки ГТС», – пояснює Андрій Коболєв.

На його думку, Україна змушена економити, бо найближчим часом вона навряд чи домовиться з Росією про ціну природного газу, доки не буде рішення Стокгольмського арбітражу. Економії сприятимуть єдина для всіх оптова ціна блакитного палива, і приплив західних інвестицій, які дадуть змогу модернізувати енергетичне обладнання. Окрім того, постанова уряду щодо підготовки та проведення опалювального сезону передбачає конкретні обсяги економії для кожного типу споживачів. Так, громадянам доведеться економити 10% газу, комунальним підприємствам – 30%, ідеться в рішенні Кабміну.

Експерт радить починати реформи з мінімізації збитків

Зі свого боку, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук висловлює думку, що внесений урядом законопроект №4116 про статус ГТС не гарантує виходу газового сектору з кризи. За словами експерта, борги «Нафтогазу» становлять 8 мільярдів доларів, не рахуючи останніх вимог Російської Федерації сплачувати підвищену ціну на газ. Окрім того, річний дефіцит бюджету підприємства – це ще 5 мільярдів доларів. Якщо ринкові ціни на газ власного видобутку та усунення тіньових схем його перепродажу допоможуть оздоровленню галузі, то поділ підприємства цього не гарантує, пояснює Юрій Корольчук.

«Насправді законодавство ЄС не вимагає створювати окремого оператора для газогонів та окремого – для сховищ, якщо і те і те – єдиний комплекс, зауважує експерт. – Україна, транспортуючи російський газ, частину з нього використовує для технічних потреб. І потім повертає цю недостачу зі сховищ. Будуть два різні оператори – вони можуть не погодитися на це, виникне нова газова війна, в яку буде втягнена не лише Україна, а й Євросоюз», припускає Корольчук.

Експерт наголошує, що на сьогодні у сховищах зберігають свій газ лише українські компанії, і створювати оператора для сховищ є сенс лише після того, як для них вдасться знайти і європейських клієнтів. Щодо прибутків від роботи компанії-оператора ГТС, то вони є під сумнівом, оскільки транзит українськими газогонами наразі здійснює лише російський «Газпром», і він може чинити перешкоди операторові, якщо не буде в числі його акціонерів, припускає Корольчук.

І він, й інші експерти радять починати реформи газового сектору з мінімізації збитків та пошуку конкретних інвесторів – і лише потім, за ситуацією, – вирішувати, змінювати структуру підприємств галузі.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG