Доступність посилання

ТОП новини

Почався суд над КПУ, а 308 кримінальних справ – на окремих комуністів


У Києві почався суд щодо заборони КПУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

У Києві почався суд щодо заборони КПУ

Київ – У Верховній Раді розпустили фракцію Комуністичної партії, а щодо окремих партійців відкрили понад 300 кримінальних проваджень. В окружному адміністративному суді столиці у четвер почали розглядати позов Міністерства юстиції про заборону діяльності КПУ, під стінами суду зібрався мітинг. Позивачі заявляють, що готові надати докази злочинів комуністів на сході Україні та антиконституційних закликів очільника партії Петра Симоненка. Сторона захисту, тим часом, наполягає на тому, що звинувачення продиктовані політичними інтересами провладних партій.

Спікер парламенту Олександр Турчинов заявив про розпуск фракції Комуністичної партії, оскільки кількість її членів стала меншою за допустиму норму – 23 особи. Відтак комуністи залишаються у Верховній Раді у статусі позафракційних.

Водночас, суд почав розгляд позову Мін’юсту про заборону Комуністичної партії України. За словами очільниці Державної реєстраційної служби Ганни Онищенко, є докази сприяння комуністів сепаратистам та озброєним угрупованням у Криму та на Донбасі, тому, окрім адміністративної справи, є й кримінальні.

«На цей момент відкрито 308 кримінальних проваджень за злочинами, які допустили члени Комуністичної партії України. Ми розуміємо, що дана справа буде непростою, і я боюсь, це не буде бліцкриг. Сам факт того, що на судове засідання прийшло вісім представників Комуністичної партії, свідчить про те, що вони робитимуть усе, щоб якомога довше справа розглядалася в суді», – зауважує Онищенко.

Про навмисне затягування справи говорили і адвокати ВО «Свобода», яка разом з «Радикальною партією Олега Ляшка» та деякими іншими політичними силами, беруть участь у судовому розгляді як треті особи. Позафракційний депутат Олег Ляшко заявляє, що сам готовий бути свідком на суді над комуністами.

«Я на власні очі бачив, коли депутати Маріупольської міської ради, члени Комуністичної партії, зокрема, Дейнес, очолювали колону, яка йшла на захоплення міського управління внутрішніх справ. Під керівництвом Дейнеса і комуністів у Маріуполі захопили і спалили міську раду, проводили сепаратистські мітинги, так званий «референдум», – розповів Ляшко.

Також, за словами депутата, він має докази блокування військової частини у місті Щастя на Луганщині під керівництвом депутатів місцевих рад від КПУ.

Всі звинувачення щодо КПУ носять політичний характер – адвокат

Мін’юст надав 120 аркушів доказів вини КПУ, а захист – 300 аркушів спростування, заявив Євген Герасименко, один із адвокатів, які представляють в суді інтереси комуністів.

«В основному, всі звинувачення носять політичний характер. Припустімо, хтось сказав, що нам потрібно провести федералізацію країни. Не йшлося ж про те, що треба із дрючками і зброєю прийти у Верховну Раду, тобто насильницький шлях, що забороняється Конституцією: всіх розстріляти і встановити свій режим. Йшлося про те, щоб обговорити хоча б внесення змін до Конституції», – каже юрист.

Підготовче засідання тривало понад дві з половиною години, наступне призначили на 14 серпня. Серед демонстрантів, які проводили мітинг проти діяльності КПУ під стінами суду, трапилась сутичка, літнього чоловіка штовхнули на асфальт, він розбив собі обличчя. Активісти-свободівці пізніше запевняли журналістів, що були свідками інциденту, що чоловік спіткнувся сам.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG