Доступність посилання

ТОП новини

Луганськ: люди залякані і тримаються на валер’янці


Снайпер угрупування «ЛНР» в машині поряд з будівлею Луганської ОДА, 9 липня 2014 року
Снайпер угрупування «ЛНР» в машині поряд з будівлею Луганської ОДА, 9 липня 2014 року

За останні пару днів у результаті обстрілів у Луганську загинуло принаймні 8 мирних жителів і понад 10 було поранено. За словами мешканців центральних районів Луганська, місто фактично порожнє – люди переважно сидять по домівках або намагаються його залишити. Виконувач обов’язків глави Луганської обласної державної адміністрації Ірина Веригіна в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла, що луганці, які залишилися в обласному центрі, залякані – адже постійно триває обстріл.

За словами виконувача обов’язків керівника ОДА Ірини Веригіної, ситуація в Луганську, куди – а також до Донецька – переважно передислокувалися бойовики-сепаратисти після відступу з північного Донбасу, є вкрай напруженою. Місто з півночі, заходу та сходу оточене українськими підрозділами. Для бойовиків є коридор для виходу на південь, але ознак того, що вони збираються залишити Луганськ, наразі немає.

«Триває постійний обстріл Луганська – там працюють «Гради» і мінометні установки», – сказала в телефонному інтерв’ю Веригіна.

Знищена машина внаслідок збройних сутичок на вулицях Луганська, 19 липня 2014 року
Знищена машина внаслідок збройних сутичок на вулицях Луганська, 19 липня 2014 року

За її словами, з Луганська можна виїхати зараз лише залізничним транспортом, а залишити місто автомобілем неможливо. За свідченнями очевидців, на вулицях міста значно поменшало автомобілів. Інформацію про нібито заборону бойовиками-сепаратистами автомобільного руху в Луганську вони наразі не підтверджують.

«Зранку (у четвер) у Луганську не було мобільного зв’язку, не було енергопостачання і не було води. Енергозабезпечення потроху відновлюється, але постійно мають місце обстріли і дуже важко працювати ремонтним бригадам. Важко працювати і бригадам швидкої допомоги», – сказала Веригіна.

Провалена стеля в одній зі шкіл Луганська, 16 липня 2014 року
Провалена стеля в одній зі шкіл Луганська, 16 липня 2014 року

Люди залякані

За словами Веригіної, в місті відчувається брак медичного персоналу через те, що багато медиків залишили Луганськ.

«Люди залякані, бо постійно іде обстріл. Дуже небезпечно навіть виходити на вулицю. Багато хто намагається виїхати, але багато й залишається в сподіванні на те, що це все припиниться і їм не доведеться таки виїжджати. Деякі люди переважно сидять удома і охороняють своє майно», – розповіла Веригіна.

«Люди залякані, люди дуже залякані!» – додала керівник облдержадміністрації.

Радіо Свобода розмовляло телефоном з мешканкою центральної частини Луганська Світланою. Вона аптекар, середнього віку, каже, що якби не робота, то вже б залишила Луганськ. На роботу їздить міським транспортом, який ходить нерегулярно.

«От зараз знову є світло, знову з’явилася вода і більш-менш працює інтернет. Але на вулицях майже нікого немає», – каже луганка Світлана.

«Уночі виє сирена. Нерви вже не витримують у людей! Тримаємось на валер’янці. Я за останній час випила більше валер’янки, аніж коньяку за все життя!» – розповідає Світлана.

Ракета, яка не детонувала, на вулиці Луганська, 20 липня 2014 року
Ракета, яка не детонувала, на вулиці Луганська, 20 липня 2014 року

Росія обстрілює українську територію

Між тим триває обстріл районів Луганської області з території Російської Федерації. Як повідомила Веригіна, стріляють по селах і по українських прикордонних заставах.

За її словами, у четвер росіяни обстрілювали Станично-Луганський район, який розташований на північний cхід від Луганська і прилягає до кордону між Україною та Росією.

«Я повертаюся зараз зі Станично-Луганського району – там сьогодні обстрілювали нашу територію з території Російської Федерації. Обстрілювали наші села і прикордонну заставу. Один прикордонник поранений. Ситуація складна! Російська Федерація постійно обстрілює нашу територію, територію України», – сказала Веригіна Радіо Свобода.

Уздовж кордону з Україною Росія раніше розташувала біля 40 тисяч вояків, але потім відтягнула частину військ углиб своєї території. Останнім часом до кордону з Україною знову були підтягнуті додаткові військові сили Росії.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG